Életfogytiglant kapott a szécsényi gyerekgyilkos

2006.11.22. 12:01

Nem jogerősen életfogytiglani börtönre ítélte a szécsényi gyerekgyilkost a Nógrád Megyei Bíróság szerdán. A vádlott védője az ítélet kihirdetése után a büntetés jelentős csökkentéséért fellebbezett.

Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a Nógrád Megyei Bíróság szerdán Pongrácz Tamásra, akit egy 14 éves szécsényi lány brutális meggyilkolásával vádoltak. Az ítélet szerint a 25 éves, büntetett előéletű férfi 2005. április 1-jén késsel kényszerítette a 14 éves lányt, hogy beszálljon az autójába. A férfi több sérülést okozott a lányon, majd egy emésztőgödörbe dobta, ahol a kislány megfulladt.

A tárgyalást vezető bíró azt mondta, azért szabta ki a bíróság a legsúlyosabb büntetést, mert a vádlottat véglegesen ki kell rekeszteni a társadalomból. Az ítélet nem jogerős. A vádlott védője az ítélet kihirdetése után a kiszabott szabadságvesztés jelentős csökkentéséért fellebbezett.

Pongrácz Tamás az utolsó szó jogán mintegy 40 percig beszélt. Elmondta: akkor este a lány az út közepén ült, véres volt a válla, és nem tudott felállni. Elmondása szerint azért ültette be az autójába, hogy orvoshoz vigye, de a lány összecsuklott, és mivel azt hitte, meghalt, el akarta tüntetni. Ezért vitte az emésztőgödörhöz.

Pongrátz hozzátette: nem érzi magát bűnösnek, mert sem ölési szándék, sem szexuális vágy nem vezérelte. Bűnösnek és felelősnek azért érzi magát, mert nem volt tudatában annak, hogy tettét még élő emberrel követi el. A férfi úgy fogalmazott: "A testem nem az én akaratomnak engedelmeskedik, hanem valaki másnak, aki erősebb nálam".

A bíróság szerint a férfinál nem állapítható meg elmebetegség vagy kóros mértékű személyiségzavar, és pedofil hajlamai sincsenek. Kimutatható viszont a szadisztikus-mazochisztikus késztetés, az érzelmi labilitás, és az, hogy saját - a társadalmi normákkal ellentétes - normarendszert alakít ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK