Két tanú megnevezné az igazi móri tetteseket

2006.11.22. 19:12

Tanúvallomásokkal folytatódott szerdán Hajdú László társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt indult büntetőpere a Fővárosi Bíróságon; két tanú azt vallotta, hogy tudják, kik az igazi tettesek, de a neveket csak akkor árulják el, ha a biztonságukat garantálják.

Fotó: MTI
A móri mészárlás helyszine

A nyolc halálos áldozatot követelő, 2002. május 9-én történt bankrablás újrakezdett perében a két, más ügyek miatt előzetes letartóztatásban levő férfit eddig még nem hallgatta meg a bíróság. A szlovák és a magyar állampolgár már tavaly is felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, illetve az ügyészséggel, hogy információikat átadják. Akkor arra hivatkozva utasították el a megkeresésüket, hogy beadványukban semmilyen konkrétumot nem jelöltek meg.

A magyar tanú, aki személyi biztonságot, illetve saját ügyében enyhébb büntetést kért, valamint a móri bankrablókra kitűzött 25 millió forintos nyomravezetői díjra is igényt tartana, egy nyolcoldalas vallomást írt a bíróságnak, ebben a neveket, adatokat sorszámmal jelölte meg, és a beadványhoz tartozó "megoldási kulcsot" csak akkor adja át, ha az előbb említetteket írásban garantálják neki.

A szlovák tanú - aki saját bevallása szerint korábban diplomata, illetve tiszt volt Szlovákiában - ennél tovább ment, és azt közölte: biztosítási csalás összege folyt volna be egy orosz pénzintézetből. A bankrablás időpontja azért esett május 9-re, mert ez a nap ünnepnap volt Oroszországban, vagyis a bevált gyakorlattal ellentétben a magyar banki dolgozók a tranzakciót nem tudták volna leellenőrizni, egyeztetni orosz kollégáikkal. Szerinte a tranzakció végül nem jött létre. Azt állította: a tettesek nem rabolni akartak, hanem egy bizonyos adatcsomagot kerestek, amit nem találtak meg.

A móri bankrablás ügyében Hajdú Lászlót korábban azzal vádolták, hogy ő szerezte be a bűncselekményhez használt fegyvereket. A Fővárosi Bíróság ezért el is ítélte a vádlottat, ám tavaly a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárást írt elő. A bíróság ugyanakkor Kaiser Edét jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

A június 21-én újrakezdett perben az ügyészség módosította a vádat Hajdú ellen, és ettől kezdve már azzal vádolják, hogy ő volt az, aki a bankfiókot végigjárva kioltotta az ott tartózkodó ügyfelek és alkalmazottak életét. Hajdú László júniusban a bíróság előtt úgy fogalmazott: "a móri ügyhöz semmi közöm".

A per a jövő héten a zárkalehallgatási felvételek meghallgatásával, illetve az azokról készült jegyzőkönyvek ismertetésével folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK