Kitiltotta a romákat egy jászapáti kocsmáros

2006.11.22. 16:31

Táblával tartaná távol egy jászapáti söröző tulajdonosa a romákat, akik szerinte sorozatosan randalíroztak a helysigben. A kisebbségi önkormányzat bejelentést tett a jogvédő irodánál, bár szerintük a kocsmárost csak "elkapta az indulat".

"Cigányokat nem szolgálunk ki" - ezzel a felirattal tiltotta ki a romákat a helyiségből egy jászapáti söröző tulajdonosa. A szöveget később lecserélte, azóta a "Zártkörű rendezvény" felirat fogadja a vendégeket. A kocsmáros, Urbán Imre a távirati irodának azzal magyarázta a feliratok elhelyezését, hogy megelégelte a sorozatos randalírozást és károkozást. Azt mondta, ezeket egyértelműen roma származású elkövetőkkel tudja kapcsolatba hozni.

A felirat miatt a jászapáti cigány kisebbségi önkormányzat bejelentést tett a szolnoki Kisebbségi Jogvédő Irodánál.  Farkas Sándor, az önkormányzat elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: nem kívánják kiélezni a helyzetet, de szó nélkül sem akarják hagyni a táblát, ezért tettek bejelentést. Mint mondta, a söröző tulajdonosát nem tekintik rasszistának, csak olyan embernek, "akit elkapott az indulat", ezért megelégednének a figyelmeztetésével is. A cigány önkormányzati vezető cáfolta, hogy a sörözőben a romák bármilyen kárt okoztak volna.

Pálfi Miklós, a szolnoki Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetője elmondta, az esetről írásos bejelentést még nem kapott, de telefonon már konzultált a történtekről a jászapáti helyi kisebbségi cigány önkormányzat elnökével. "Bár az előzményeket és a részleteket nem ismerem, nagy valószínűséggel az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz továbbítjuk az ügyet" - jelezte a roma jogvédő.