Sztrájkol a tanárok egy része decemberben

2006.11.22. 13:33

Figyelmeztető sztrájkot szervez decemberben az oktatás csökkenő támogatása és a várható elbocsájtások miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A diákokra ez idő alatt a szülőknek kell vigyázniuk.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdet december 15-re, munkakezdésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - jelentette be Kerpen Gábor elnök szerdán, a magyar közoktatás napján. A PDSZ a közoktatási, költségvetési és közalkalmazotti törvény több passzusa, illetve módosított rendelkezései miatt tiltakozik.

A közoktatási törvény módosítása a szakszervezet szerint 15-20 ezer pedagógus elbocsátásához vezethet, tiltja elvégzett feladatok kifizetését, s nemcsak a dolgozók érdekeit, hanem az Alkotmányt is sérti. "Úgy véljük, hogy a közoktatásban nem reform, hanem csonkítás megy végbe, amely a társadalom közép- és hosszú távú érdekei ellen hat" - mondta Kerpen.

Az elnök szerint az intézkedések hatására romlik a közoktatás minősége és az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások - különösen a tanórán kívüli tevékenységek - mennyisége. Kifogásolta a kéthavi munkaidőkeret bevezetését is, amelynek szabályozása akadályozza a tanórán kívüli tevékenységek elismerését.

Kerpen bírálta, hogy a jövő évi költségvetésben nem emelkednek a közoktatási normatívák, azok reálértéke csökken, majd szeptembertől további 5-25 százalékos csökkenés várható a legtöbb évfolyamon. Ez szintén arra kényszeríti a fenntartókat, hogy elbocsátásokat hajtsanak végre.

Újságírói kérdésre Kerpen elmondta, a sztrájk idejére a diákok felügyeletét a szülőknek kell megoldaniuk.Ugyanakkor, ha a szülők kérik, a fenntartónak ki kell jelölnie egy intézményt, ahol meg tudják oldani a gyermekek felügyeletét.

Arra a kérdésre, hogy hány résztvevőre számítanak, Kerpen nem mondott konkrét számot , szerinte a munkavállalók tudják, mi az érdekük. Az [origo] érdeklődésére hozzátette, sok függ attól is, hogy a többi szakszervezet hogyan viszonyul majd a kezdeményezéshez, illetve a pedagógusok mennyire tartanak retorzióktól. A PDSZ-nek jelenleg 21 ezer regisztrált tagja van, ez a teljes magyar padagógus társadalom 13 százaléka.

Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az [origo]-nak azt mondta, még nem döntöttek arról, támogatják-e a PDSZ kezdeményezését. Arra emlékeztetett, hogy a közszolgálati érdekképviseletek közös sztrájkbizottságot alakítottak, hogy egységesen lépjenek fel a kormány tervezett intézkedéseivel szemben. Szerinte a PDSZ ezzel a megállapodással szemben ágazati követelésekkel lép fel . Kerpen erre azt mondta, lépésük nem jelent kiválást, továbbra is részt vesznek az egységes közszolgálati sztrájkbizottság munkájában.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK