Az egészségügyi rendszerrel való elégedettség mérőszáma az augusztusi 30 pontról novemberre 43 pontra emelkedett - derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből.

A Medián szerint a válaszadók 56 százaléka reformpárti, ennek ellenére az augusztusi 43 százalékról 31 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint "veszélyes lenne az egészségügy gyökeres átalakítása, ezért fenn kell tartani a jelenlegi rendszert, de jóval többet kell költeni az egészségügyre".

A kutatás eredménye azt is mutatja, hogy az egészségügy egyes elemeivel az emberek jóval elégedettebbek, mint az ellátás egészével: még a legrosszabb "osztályzattal" értékelt kórházi ellátás megítélése is jobb, mint magáé a rendszeré.

A potyázók kiszűrésével, az olcsóbb gyógyszerek felírásával a többség egyetért, a kiemelt kórházak létrehozását pedig épp annyian támogatják, mint ahányan ellenzik - olvasható a kutatásban.

A válaszadók 55 százaléka ellenzi, hogy a vény nélkül kapható gyógyszereket patikán kívül is meg lehessen vásárolni, ez a közvélemény-kutató intézet szerint összhangban állhat azzal, hogy a patikák működésével a többség egyetértett. Mint írják, a háziorvosi ellátással a megkérdezettek 67 százaléka elégedett.

Az ingyenesség elvével való látványos szakítást a közvélemény egyértelműen elutasítja, a megkérdezettek 60 százaléka pedig úgy látja, a 300 forintos vizitdíj sok beteget visszatartana attól, hogy elmenjen orvoshoz.

A hálapénz intézményét a válaszadók 53 százaléka igazságtalannak tartja, ugyanakkor azon a véleményen van, hogy "el kell fogadni, mert nem lehet megszüntetni" - világít rá a felmérés. A paraszolvencia visszaszorulása csak minden tizedik válaszadó szerint várható a díj bevezetésétől.

Akik szoktak hálapénzt adni, azok közül minden ötödik mondta azt, hogy megszokásból, minden negyedik, hogy az elégedettség kifejezésére, minden második pedig azért ad, mert attól tart, hogy különben ő maga vagy hozzátartozója nem kap megfelelő ellátást.