Nem jogerősen 125 ezer forint pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a Szegedi Városi Bíróság azt a férfit, akinek üzletében egyetemi jegyzeteket fénymásoltak. Az illetőt a Szegedi Tudományegyetem egyik oktatója jelentette fel.

A szerzői jogok 37 rendbeli, üzletszerűen elkövetett megsértésével vádolták azt a férfit, aki 2004-ben egyetemi jegyzeteket és tankönyveket fénymásolt az üzletében. A vádlott a Szegedi Városi Bíróság csütörtöki tárgyalásán beismerő vallomást tett, de azt állította, hogy jóhiszeműen járt el, mert negyedévente jogdíjat fizetett a másolások után a Reprográfiai Szövetségnek, így azt gondolta, hogy jogosult fénymásolatok készítésére. Kifejtette, hogy szerinte az ide vonatkozó jogszabály nem értelmezhető egyértelműen, nem tudni, hogy mit és milyen engedéllyel lehet sokszorosítani. 
   
A tárgyaláson tanúként hallgatták meg a Szegedi Tudományegyetem egyik oktatóját, aki elmondta: az intézményben egyre többet hallott arról, hogy fénymásolt tankönyveket lehet az eredeti ár harmadért vásárolni egy szegedi üzletben, ezért munkatársaival "próbavásárlást" tartottak. Elmesélte, hogy az üzletben egy listát adtak át számára, amelyről választani lehetett, több, köztük az általa írt tankönyv másolatából is, és az üzlet polcán egymásra helyezett, lefűzött fénymásolatokat látott, ezért feljelentést tett.
   
A tanúmeghallgatás után a vádlott hangsúlyozta, hogy nem akartak senkit sem megkárosítani. A Szegedi Városi Bíróság a férfit bűnösnek találta és 125 ezer forint megfizetésére ítélte, amelynek elmulasztása esetén 250 napi fogház vár rá. Az ítéletet nem jogerős.