Orbán erősödhet a Fidesz kongresszusán

2006.11.24. 13:17

Alapszabályt módosít a Fidesz szombati kongresszusán. A változtatások lényege, hogy az önkormányzati politikusokat is bevonják a párt életébe. Az újonnan megalakuló testületeket Orbán Viktor vezetné, így az ő pozíciói erősödnének tovább.

Több ponton is módosítják a Fidesz alapszabályát a szombati rendkívüli kongresszuson. A gyűlésen emellett az önkormányzati választások értékelése és a politikai helyzetértékelés, valamint - ahogy a párt fogalmaz - a demokratikus kormányzás helyreállítása érdekében teendő lépésekről ejtenek szót. A kongresszuson Navracsics Tibor frakcióvezető és Bugár Béla, a szlovákiai magyar párt vezetője után Orbán Viktor pártelnök is felszólal.

A párt alapszabályát úgy írnák át, hogy létrehoznák az önkormányzati képviselők országos gyűlését és a Fidesz országos elnöksége mellett létrejönne egy másik vezetői testület, az önkormányzati tanács is. A változtatást Szijjártó Péter szóvivő korábban azzal indokolta, hogy ezt maguk az önkormányzati képviselők kezdeményezték, hogy valamilyen formában beleszólhassanak a párt politikájába. Az alapszabály-módosítás szerint a gyűlést a mindenkori pártelnök vezetné, tagja lehet minden önkormányzati politikus. Jelenleg több mint négyezer önkormányzati képviselője, polgármestere, megyei közgyűlés képviselője van a Fidesznek.

Egy általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő küldött szerint viszont párton belül azzal indokolták az önkormányzati képviselők országos gyűlésének létrehozását, hogy a párt túlnyerte magát az önkormányzati választáson, sok olyan polgármester került pozícióba, akinek nincs kapcsolata az országos politikával és nincs kellő szakmai háttere sem. Ezért kell összefogni az önkormányzati politikusokat szervezett keretek között. Informátorunk hozzátette: párton belül azt is lehetett érzékelni, hogy a polgármesterek és a választókerületi elnökök között több helyen feszültség kezdett kialakulni, nem tudták eldönteni, ki legyen helyben a "főnök". Ezt a helyzetet pedig kezelni kellett - vélte a küldött.

Amellett, hogy az önkormányzati vonalat beemelnék a pártba, politikai vonalon is változtatnának. A pártelnök elnöki megbízottai - akikről eddig az alapszabály nem szólt - így regionális pártigazgatóként a pártszervezet részévé válhatnak, és az alapszabályba is bekerülne ez a pozíció. A hét pártigazgató személyéről is lényegében Orbán dönthetne, ezzel is növelve a befolyását.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK