Sok küldött hiányzott a Fidesz szombati rendkívüli kongresszusáról, ahol módosították a párt alapszabályát. Az önkormányzati képviselőket is bevonták a párt életébe, megalakítva az önkormányzati képviselők fórumát. Az új testületet Orbán Viktor vezeti, aki azt mondta a győri rendezvényen: országos helyett helyi reformokra van szükség, az uniós források felhasználásával. Az MSZP-t úgy jellemezte a Fidesz elnöke: kalózpolitikát folytat, mást ígért korábban.

Renkívüli kongresszust tartott szombaton Győrben a Fidesz, a gyűlés jelmondata "demokrácia, megalkuvás nélkül" volt. Az 1816 mandátummal rendelkező küldöttből ugyan csak 1053-an jelentek meg, de ez is elég volt a határozatképességhez, így ellenszavazat nélkül módosították a párt alapszabályát. E szerint létrehozták az önkormányzati képviselők fórumát. Ez az önkormányzati képviselők országos, regionális és választókerületi gyűléséből áll. A gyűléseknek minden fideszes önkormányzati politikus a tagja lehet, az elnöke pedig a párt elnöke, vagyis Orbán Viktor. Emellett a módosítás szerint az elnök nevezheti ki a regionális pártigazgatókat és egyszerűbb lesz kizárni azokat a párttagokat, akik a Fidesz vagy szövetségesei ellen indulnak bármelyik választáson.

A módosítással kapcsolatos vitában a hozzászólók egyike sem az alapszabályról beszélt. Fazekas István somlóvásárhelyi küldött viszont bírálta a Fidesz vezetést, mert szerinte elszakadtak a tagságtól, más a problémájuk, mint akik minimálbérből élnek. Ezt követően egy árpádsávos zászlót vett elő és azt indítványozza, legyen bűncselekmény a magyar zászló megtaposása, mert szerinte a rendőrök többször is megtaposták azt.

"Felébredt Magyarország"

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a kongresszuson először az önkormányzati választásokat értékelte. Azt mondta: október 1-jén Magyarország felébredt. Nekünk sikerült felébreszteni, addig köszöntünk neki Jó reggelt, Magyarországgal, míg hajlandó volt kinyitni a szemét - mondta. Orbán szerint az önkormányzati választás igazolta azt, hogy helyes döntés volt a néppárttá alakulás. Szerinte most szombaton az alapszabály módosításával létrejött a szövetségi politika utolsó pillére is, az önkormányzati képviselők fóruma. Megjegyezte, hogy bár az Országgyűlésben ellenzékben van a Fidesz, lelkileg nincsenek ellenzékben, mert a nemzet nem lehet ellenzékben. Közölte: az önkormányzatok révén vannak eszközeik, önkormányzati párttá vált a Fidesz.

Orbán beszélt a demokrácia válságáról is. Bírálta az értelmiséget, mert szerinte a szakértők asszisztáltak és falaztak a kormánynak, így hatalompártivá váltak. Úgy vélte, a bizalmi szavazás óta nem csak a miniszterelnöké a felelősség a válságért, hanem a kormányzó pártoké is. Szerinte az volt az ősz kérdése, hogy sikerül-e kibújni a felelősség alól a szocialistáknak. Olyan helyzetbe kényszerítettük őket, hogy egyértelműen látszik, ők a felelősök. Mindenkinek világos, a válságért az MSZP viseli a felelősséget, mert nem menesztette a miniszterelnököt - közölte Orbán.

Kalózpolitikát folytat a korhadt MSZP

Szerinte az MSZP kalózpolitikát folytat, mert korábban tagadta a tandíj, vizitdíj bevezetését, majd mégis bevezette. Feltette a barátságos zászlót, majd amikor közel értek az emberekhez, a fekete-fehér zászlót tűzték ki - fogalmazott. Úgy vélte, nem szabad hagyni, hogy elmaradjon emiatt a felelősségre vonás, mint ahogyan az a '90-es évek elején előfordult. A Fidesz feladata szerinte az, hogy mindig leleplezzék, ha hazudnak a szocialisták és hogy lelket öntsenek az emberekbe.

Közölte azt is, hogy a jelenlegi kormány nem alkalmas arra, hogy megreformálja az országot, pedig reformokra szükség van. A baloldali értékekkel kalózkodó MSZP egyre korhadtabb. Vigyázni kell, a hazugság mocsarába süllyedő MSZP ne rántsa magával az egész közéletet. Szerinte ugyanis a megszorítások nem átmenetiek, és nem valódi válságkezelésről szólnak. Ez nem átmenet, ez a megérkezés. A globális világ magyar változata - mondta, hozzátéve: a szocialisták olyan irányba viszik az országot, ahol a kiváltságos, jómódú kisebbség tud boldogulni, de a többség nem. Kirekesztő vagy szolidáris fejlődés útjára lépünk-e, ez a kérdés - közölte.

Az önkormányzatok feladatát abban jelölte meg, hogy alkalmasak legyenek arra, hogy a helyi reformokat megvalósítsák, mivel szerinte országos megszorítások helyett helyi reformok kellenek, ehhez az uniós forrásokat kell felhasználni.A helyi reformok végrehajtását nehezíti azonban szerinte, hogy a kormány az uniós pénzeket központi programokra akarja fordítani, nem az önkormányzatoknak akarja adni.

Orbán szerint a népszavazás előkészítése a harmadik feladat. A referendumról azt mondta, azért is fontos, mert előfeltétele annak, hogy igazi társadalmi vitát folytathassanak arról, milyen társadalomban akarunk élni. Felülről megsarcolt, vagy alulról felépített társadalmat akarunk, ez a kérdés - közölte.

Forrás: MTI

A legszínesebb párt

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is beszélt a kongresszuson. Azt mondta, új fejezetet nyitottak október 1-jén a Fidesz történetében, a Fidesz lett a legerősebb párt Magyarországon - mondta, majd rögtön hozzátette: nem a parlamentben, hanem az önkormányzatokban. Emellett pedig a legnépszerűbb párt is, mivel a közvélemény-kutatásokat is vezeti a Fidesz, igaz, mint megjegyezte Navracsics, ezt nem szabad túlértékelni, mert többször előfordult, hogy a választások előtt vezették a népszerűségi listákat, mégsem nyertek.

A frakcióvezető úgy folytatta, a Fidesz a legszínesebb párt is, elfér benne sok mindenki. A pártot ugyanis a polgári Magyarország eszméje tartja össze és nem az ellenfél gyűlölete. Ennek köszönhetően tudott győzni a párt. Megismételte már korábban is hangoztatott gondolatait: válságban van a demokrácia, mivel szerinte a szocialista kormányzás a hazugság, a gyűlölet és irigység politikáját valósította meg.

Azt javasolta, hogy januártól kezdjenek vitát négy értékről. Elsőként az igazságosságról, majd ezután februárban beszéljenek az életminőségről, márciusban arról a közszolgáltatásokról, arról, hogyan képzeli a Fidesz a közszolgáltatásokat, milyen legyen az állam szerepe. Áprilisban pedig a versenyképesség legyen a téma - javasolta Navracsics.