Gyorsítani szeretné a Bátaapátiba tervezett nukleáris hulladéktároló engedélyezési eljárását a kormány. Egy előterjesztés kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a projektet, így a tárolóval kapcsolatos esetleges bírósági eljárás időigénye is lerövidülne. A gyorsításra azért van szükség, mert a paksi ideiglenes tároló jövőre megtelik, és a tervezett létesítmény megépítéséig a jelenlegi ütem szerint 3 milliárdért kellene átmeneti tárolót építeni.

Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány a Bátaapátiba tervezett radioaktív hulladéktárolóhoz kapcsolódó közigazgatási hatósági eljárást - derül ki az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható kormány-előterjesztésből. Erre azért  van szükség, hogy felgyorsítsák a projektet, mivel a Paksi Atomerőmű Zrt.-ben lévő átmeneti tároló 2007 végére megtelik, ezérta jelenlegi ütemezés mellett egy ideiglenes tároló építésére is szükség lehet.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény alapján készülő kormányrendelet tervezete több módon is igyekszik megrövidíteni az engedélyezési eljárást.  A kormány előzetes egyeztetést vezetne be a tárolóról, kimondaná a projekt soronkívüliségét, és már most meghatározná a hozzá kapcsolódó határidőket. Ezen kívül korlátozná a határidőt felfüggesztő felhívások számát, és lerövidítené az esetleges bírósági eljárás időigényét is.

A kormány-előterjesztés hangsúlyozza, hogy a tervezés során megtartandó előzetes egyeztetés erősíti a tervezők és a hatóságok, illetve a szakhatóságok közti kapcsolatot, s ez hozzájárul a tervek szakmai színvonalának javításához. A beruházás megvalósításához környezetvédelmi-, tároló létesítési-, tároló üzemeltetési és radioaktív anyag közúti szállítási engedély szükséges, amit összességében 58 hatóság és több önkormányzat ad ki.

Súlyos milliárdokról van szó

A Bátaapátiban létesülő kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló engedélyezési eljárásának felgyorsításával valószínűleg nem lesz szükség két év időtartamra átmeneti tárolót építeni, aminek költsége 3 milliárd forint lenne. Az átmeneti tároló - figyelembe véve az atomerőmű évi 13 ezer gigawattóra villamosenergia-termelését - kilowattóránként 0,23 forinttal drágítaná meg az atomerőműben termelt villamosenergiát.

A tervezett hulladéktároló megvalósításához egyébként 2013-ig 35 milliárd forint szükséges. A beruházást a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap finanszírozza, amely 2005-ben 6,731 milliárd forintot kapott, az idén pedig 5,594 milliárd forint kap a központi költségvetésből. A költségvetés az Alap előző évi átlagos pénzállományától és a jegybanki alapkamat előző évi átlagától függően határozza meg a támogatás összegét. Az Alap folyamatosan növekvő összege miatt a támogatás mértéke is emelkedik - emlékeztet az előterjesztés. Az alap legnagyobb befizetője egyébként a közvetve állami tulajdonú Paksi Atomerőmű Zrt.

A kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló megvalósításához a parlament már előzetes elvi hozzájárulást adott 2005-ben. A tároló megépítését Bátaapáti lakosai 2005. július 10-én  népszavazáson támogatták, és ehhez a környező önkormányzatok is csatlakoztak.