Ugrásra készen várja több benzinkúthálózat és szupermarketlánc, hogy nem vényköteles gyógyszereket árulhasson januártól. A [origo] által megkérdezett cégek azt ígérik, hogy minden üzletükben lehet majd telefonon vagy interneten tájékozódni az orvosságokról. A patikákon kívül kapható hatóanyagok végleges listája decemberre áll össze, egyelőre aranyér és tyúkszem elleni kenőcsök, hashajtók és fájdalomcsillapítók szerepelnek rajta.

"Ha a petróleummal elboldogultunk, belejövünk a gyógyszerárusításba is" - mondta az [origo]-nak egy fővárosi benzinkút vezetője azzal kapcsolatban, hogy egy múlt héten elfogadott törvény értelmében bizonyos recept nélkül kapható gyógyszerekhez januártól hozzá lehetne férni a benzinkutaknál és a szupermarketekben is. A XVI. kerületi töltőállomás vezetője szerint különösen influenzás időszakban lehet nagy bevétel a gyógyszerárusításból, a környéken ugyanis nincs a közelben gyógyszertár.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint december közepére készül el az a végrehajtási kormányrendelet, amely tételesen felsorolja majd, hogy milyen hatóanyagú készítményeket lehet patikán kívül is árulni. A listán egyelőre 32 hatóanyag szerepel, ami közel 100-150-féle orvosságot jelent. Többek között aranyér, tyúkszem elleni kenőcsök, fájdalomcsillapítók, hashajtók, orrcseppek, vitaminok szerepelnek köztük. A minisztérium sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták: a végleges lista összeállításakor figyelembe veszik a nemzetközi tapasztalatokat, a készítmények várható mellékhatásait és a betegek igényeit is.

A törvény többek között azt írja elő, hogy a készítményeket zárt szekrényben kell tárolni, a tájékoztatót pedig úgy kell elhelyezni, hogy az bárki számára elérhető legyen. Biztosítani kell a vásárló számára azt is, hogy a gyógyszerek mellékhatásairól tájékozódhasson interneten vagy telefonon. Kiskorút, vagyis 14 évnél fiatalabb vevőt pedig nem lehet kiszolgálni. A kormány a patikán kívüli árusítást azzal indokolta, hogy kevés az éjjel is nyitva tartó gyógyszertár. Több hátrányos helyzetű körzetekben pedig gyakran nem is éri meg gyógyszertárat működtetni.

Bár végleges lista még nincs, máris több benzinkúthálózatnál készülnek arra, hogy kútjaiknál gyógyszereket is árulnak jövőre. Bacsó György, a Mol kommunikációs vezetője elmondta: minden üzletükben lesz 24 órás infóvonal, amin a készítményekről lehet tájékozódni, valamint érintőképernyős számítógépek kihelyezését is tervezik. A szóvivő hozzátette: a kutakat várhatón egy gyógyszerkereskedő cég látja el orvosságokkal, amely gondoskodik majd a gyógyszerhulladékokról is.

Erdélyi Tamás, az Agip Hungária kereskedelmi igazgatója pedig azt közölte: az árusításhoz szükséges összes eszközt - tájékoztató, telefonvonal - egy gyógyszerkereskedő vállalat biztosítja majd. Erdélyi hozzátette: várhatón ez a cég segít majd a benzinkutasok szakmai felkészítésben is. Kerékgyártó Péter, a Shell kiskereskedelmi üzletágának vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott: terveikben szerepel a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazása a töltőállomásokon. Hardy Mihály, a Tesco szóvivője is azt közölte, hogy az üzletlánc tervezi a nem vényköteles termékek forgalmazását. Sőt, a Tesco gyógyszertárak üzemeltetését is fontolgatja - tette hozzá. A Spar Magyarország Kft. és az ÖMV decemberben dönt a forgalmazásról.

A forgalmazás megkezdéséhez a benzinkút- és hipermarketláncoknak az Állami Nép-egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) kell engedélyt kapniuk. Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője elmondta: engedélykérelem egyelőre nem érkezett egyik cégtől sem. A szóvivő hozzátette: várhatóan azt követően rohamozzák majd meg a tisztiorvosi szolgálatot, hogy decemberben elkészül az árusítást pontosan szabályzó rendelet.

A törvény életbe lépése elé azonban akadályt gördíthet, hogy a többek között a patikán kívüli gyógyszerárusítást is tartalmazó gyógyszergazdaságossági törvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Gyógyszerész Kamara. A Fidesz hét népszavazási kezdeményezése közül az OBV által hitelesítettek között pedig ugyancsak szerepel a gyógyszertörvény. Ez úgy hangzik: "Egyetért-e ön azzal, hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"

Szabó András