Csalásért hat év börtönre ítélték Baktalórántháza volt polgármesterét, aki jelenleg alpolgármester. A mostani polgármester öt év börtönbüntetést kapott. Az ügy négy éve indult, a két fő vádlott azóta újból megnyerte az önkormányzati választást.

"Különösen nagy értékre elkövetett csalásért" ítélte el első fokon a nyíregyházi bíróság Baktalórántháza két vezetőjét: Vida Károly volt polgármester (jelenlegi alpolgármester) hat, Nagy Lajos volt jegyző (jelenlegi polgármester) ötéves börtönbüntetést kapott.

Az ítélet még nem jogerős, a két vádlott fellebbezett. A csalási ügynek további tíz vádlottja is van, ketten felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, míg nyolc vádlottat próbára bocsátott a bíróság.

A baktalórántházi önkormányzati vezetők és az ott dolgozó hivatalnokok ellen a 2002-es helyi választások után kezdtek nyomozni. A Szabolcs megyei kisváros vezetőiről bebizonyosodott, hogy 191 millió forint költségvetési pénzt egy magánalapítvány számlájára utaltak át, nem fizették ki a közmunkások teljes bérét, és a segélyek összegét is megrövidítették. A négy évvel ezelőtt indult ügyben az eljáró elsőfokú bíróság több mint hatszáz tanút hallgatott meg.

Az ügy elsőrendű vádlottja, a jobboldali szövetség volt polgármestere 2002-ben elvesztette a választást, s az új, MSZP-s baktalórántházi városvezetés felmentette beosztásából a jegyzőt is. Az idei önkormányzati választáson jobboldali színekben mindkét vezető indult jelöltként. Mivel ügyükben eddig nem járt el a bíróság, ezt megtehették. A volt jegyzőt meg is választották polgármesternek, míg az egykori polgármesterből alpolgármester lett.