Új választásba torkollhat a hevesi patthelyzet

2006.11.28. 15:17

Két hónap alkudozás és egymásra mutogatás után már készülődnek a pártok Heves megyében a megismételt önkormányzati választásra, amelynek mielőbbi kiírását szerdán kéri majd a Fidesz. A megyei közgyűlésben a szocialista és a jobboldali frakciók közötti patthelyzet ellehetetleníti a működést, a fő probléma, hogy a 20-20 fős képviselőcsoportok képtelenek dűlőre jutni a közgyűlési elnök személyéről.

A mulasztásos törvénysértés megszüntetése, vagyis új választás mielőbbi kiírása érdekében a Heves Megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordul szerdán a helyi Fidesz vezetése - tudtuk meg Herman Istvántól, a jobboldali frakció által közgyűlési elnöknek javasolt politikustól. Herman a megismételt választásra utalva kijelentette: "Nekem minden nap egy új kihívás, képesek vagyunk ennek megfelelni, s ha az MSZP ezt akarja, akkor állunk elébe."

Az októberi önkormányzati választás azt hozta Heves megyében, hogy mind az MSZP, mind a Fidesz-KDNP-Vállalkozók Pártja-Magosz-Kisgazda Polgári Együttműködés Egyesület alkotta választási szövetség egyaránt 20-20 fős frakciót tudott felállítani. Ezt követően a két szemben álló csoportosulás egyaránt magának követelte a közgyűlés elnöki tisztségét, s ebből az igényéből két hónapja - többszöri egyeztetést követően - nem enged egyik frakció sem.

A Fidesz az alapján követeli magának az elnöki tisztséget, hogy ők 940 szavazattal többet szereztek. Mercel József, a hevesi szocialisták alelnöke erre azt felelte az [origo]-nak, hogy a velük az előző ciklusban együttműködött, most a közgyűlésből kiesett SZDSZ és egy helyi nyugdíjas-egyesület együttesen 9400 voksot veszített. A hevesi MSZP-frakció egyébként az alapján követeli magának az elnöki tisztséget, hogy ők egymagukban szereztek 20 mandátumot, míg a jobboldalon öt szervezet együttesen.

"Most már tényleg nem látunk más megoldást, mi is készülődünk az új választásra" - közölte Mercel József, aki az előző ciklusban a megyei közgyűlésben az alelnöki tisztséget töltötte be. Szerinte nyilvánvaló volt már korábban is pártja számára, hogy a Fidesz szeretné kihasználni a közvélemény-kutatások jelezte ellenzéki előnyt, hiszen többször kijelentették: vagy megkapják a közgyűlés elnöki tisztségét, vagy új választást akarnak. "Érezhető a taktikázás" - összegzett Mercel.

Balázs István, a megyei közigazgatási hivatal vezetője november 15-én már figyelmeztette levélben a frakciókat "a tartós mulasztásos törvénysértés megelőzésére, a hevesi megyegyűlés elnökének megválasztására, illetve a bizottságok felállítására". A közgyűlés azóta ismét összeült most szombaton, de megegyzésre nem jutottak a leendő elnök személyéről. Ha a patthelyzet fennmarad, kimondható a megyei közgyűlés döntésképtelensége.

Mint azt Rytkó Emíliától, az Országos Választási Iroda vezetőjétől megtudtuk, ha szerdán beérkezik a megyei közigazgatási hivatalhoz a Fidesz beadványa, még több hónapnak kell eltelnie a leendő új választás kiírásáig, ugyanis 6 hónapon belül nem lehet megismételni a voksolást. A közigazgatási hivatal után a Belügyminisztérium vizsgálja majd az ügyet, aztán az Alkotmánybíróság elé kerül az. Ezt követően írhatja ki az Országgyűlés - 4 hónapon belül - a választást, aminek költségét több tízmilliósra taksálta Rytkó.

Heves megyében 41 közintézmény tartozik a megyei közgyűléshez. Az elnök számos területen kiemelt szerepet játszik, önmaga dönthet például - bizonyos határ alatt - finanszírozási kérdésekben, szociális juttatásokról vagy az intézményvezetők jutalmazásáról is. Nélküle csak nagyon korlátozottan tud működni a közgyűlés. Heves megyében még az is probléma, hogy nemcsak az elnök, hanem a bizottsági elnökök személyéről sem tudtak megegyezni a frakciók.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK