Csalódott biciklisek vonulnak Kókához

2006.11.28. 15:22

A beváltatlan ígéretek miatt tekernek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium elé szombaton a kerékpáros-szervezetek és szimpatizánsaik. A választások előtt a politikusok mindent megígértek, a jövő évi költségvetésben semmi nincs. A miniszteri biztos szerint ott van az ígért összeg, csak még nem látszik.

Retour de Voks néven biciklis demonstrációt szerveznek szombatra a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium elé a kerékpárosok szervezetei, mert úgy vélik, szinte semmi nem valósult meg azokból az ígéretekből, amelyeket a választási kampányban kaptak a pártoktól. László János, a magyar Kerékpárosklub elnöke az [origo]-nak azt mondta, itt az ideje számon kérni azokat a dolgokat, amelyeket a politikusok nagyvonalúan megígértek.

A kerékpárosok egyik legfontosabb problémája, hogy nem valósult meg az SZDSZ azon ígérete, hogy az utakra szánt pénzek három százalékát elkülönítve külön kerékpárút-alapot hoznak létre. Ezt még márciusban ígérte meg a liberális párt, amikor a biciklisek szervezetei Tour de Voks elnevezésű túrájukon körbejárták a parlamenti pártok székházait. A külön alap azonban nem került be a 2007-es költségvetés tervezetébe.

A biciklisek szerint nem szerepel a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése az Új Magyarország Terv Közlekedési Operatív Programjában sem. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a napokban hozta nyilvánosságra a mintegy 2000 milliárd forintos terv főbb projektjeit, de azok közt nem szerepel a kerékpárút-fejlesztés. Ugyancsak kimaradt ez a cél a regionális operatív programokból.

László János arra emlékeztetett, hogy Kóka János miniszter még tavaly ígérte meg, 2007-től "sok milliárd forint" áll majd rendelkezésre erre a célra. Kóka többek közt az Eurovelo hálózat két hazai szakaszát is - a Duna, illetve a Bodrog és Tisza mentén - megígérte. "Mivel a nagy projekteket most 7 évre előre kijelölték, félő, hogy ezt a lehetőséget hosszú időre elszalasztjuk" - mondta László.

Bodor Ádám, kerékpáros ügyekért felelős miniszteri biztos szerint nincs igaza a tiltakozóknak, hiszen a költségvetésben csak az útpénztár főösszege szerepel, annak belső bontása nem. Miután a parlament dönt a pontos összegről, a GKM felosztja azt, és akkor lesz látható, pontosan mennyi pénz jut a kerékpáros infrastruktúrára. "A költségvetés feszített, még nem tudni, mennyi jut az utakra, de a kerékpárutak is megkapják a maguk részét" - mondta Bodor.

A másik felvetésre, amely az operatív programokból hiányolja a bicikliseknek szánt pénzt, Bodor azt mondta, a most megjelent projektlistában csak nagy beruházások szerepelnek, azért nem látszik még a kerékpárutakra szánt pénz. Mind a Közlekedési Operatív Programban, mind a regionális programokban lesz egy pályázati alap, vagyis megkapják a kerékpárosok a "sok milliárd forintot". Azt azonban, hogy pontosan mekkora lesz ez az összeg, az egyeztetések lezárásáig nem lehet pontosan megmondani.

Kovács Áron

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK