Taslival indította a napot a "hét gonosz"

2006.11.29. 8:15

Gonoszkodó diákok tartották rettegésben osztálytársaikat a Fejér megyei Kálozon: elvették a félénkebbek uzsonnáját és napi rendszerességgel meg is verték őket. Az iskola igazgatója és a polgármester arra hivatkozik, hogy hasonló esetek máshol is előfordulnak. Az illetékes rendőrkapitány viszont fórumot hív össze az összes érintett részvételével. A pszichológus szerint a durváskodó gyerekek segítségre szorulnak, gyakran ugyanis az erőszakos otthoni légkör váltja ki az agressziót. 

"Annyira nyomta a lelkét, hogy olyan volt velünk itthon, mint ahogy vele bántak az iskolában" - mondta testvéréről egy kálozi kislány, akinek bátyját rendszeresen bántalmazta egyik osztálytársa az iskolában. A 12 éves fiú agresszívvá, kiabálóssá vált otthon a testvéreivel, így vették észre, hogy valami problémája lehet az iskolában. A hetedikes gyerek magától nem mondta el a szüleinek, de nagy nehezen kiszedték belőle, hogy egyik osztálytársa többször megverte. Miután ez kiderült, az édesanya felkereste a fiát bántalmazó gyereket és annak családját is, de nem ért el eredményt, sőt a fia újabb verést kapott "büntetésül", hogy a bántalmazások kitudódtak.

Arról viszont még a gyerekek édesanyja sem tudott, hogy a fia bántalmazása mindennapos volt az iskolában. "Köszönés helyett minden reggel két-három taslit kapott az osztálytársától, vagy néha ököllel is verték, de ezt csak a rendőrségi meghallgatáson merte elmondani" - mondta a név nélkül nyilatkozó édesanya, aki jelen volt hetedikes fia mindhárom meghallgatásán.

"Ok nélkül vágott fejbe"

Nem a 12 éves fiú volt az egyedüli, akit rendszeresen bántottak társai. A verekedős diákok állítólag a visszahúzódóbb, csöndesebb gyerekeket gyötörték leggyakrabban. "Ok nélkül fejbe vágott, fenyegetett vagy elvette az üdítőmet" - mesélte egy hetedikes fiú Kálozon. Szerinte most egy kicsit "nyugi" lesz, úgy tudja, hogy a gonoszkodó diákok egyike magántanuló lesz, ketten pedig iskolai büntetést kaptak.

Az erőszakoskodások olyan mértékűvé váltak, hogy a rendőrség vizsgálatot rendelt el az iskolában. A meghallgatások hetekig tartottak, sok diáknak többször is feltették ugyanazokat a kérdéseket. A rendőrséget egyébként valaki értesítette az iskolai bántalmazásokról, arról azonban nem nyilatkoztak az [origo]-nak, hogy a jelzést kitől kapták. A tanulók beszámolói megerősítették a rendőrök feltételezését: hét gyerekről derült ki, hogy már hónapok óta sakkban tartották osztálytársaikat.

A rendőrségi közleményben csak "hét gonoszként" emlegetett gyerekek összesen 44 bűncselekményt követtek el: elvették társaik tízóraiját, tolltartóját és rendszeresen verték a többieket. A gonoszkodó gyerekek mind 14 éven aluliak, ezért nem büntethetők, az általuk elkövetett bűncselekményekről a rendőrség a szüleiket és a gyámhatóságot értesítette.

Idegeneknek belépni tilos

A történtekről szerettük volna megkérdezni a kálozi általános iskola igazgatóját is, aki telefonon csak annyit mondott, hogy szerinte más iskolákban is előfordulnak hasonló esetek, nem tartja kirívónak a náluk történteket, ott jártunkkor azonban személyesen nem volt hajlandó nyilatkozni. Sőt, az iskola kapuján se tehettük be a lábunk, az igazgató a portással üzent, hogy nincs mondanivalója számunkra. A bejárati ajtón felirat állt, mely szerint idegeneknek tilos a belépés, a szülők is csak a bejáratig kísérhetik el gyereküket. Mint megtudtuk, a felszólításnak nincs köze a rendőrségi ügyhöz, már régóta kint van.

Fotó: Marton Bálint

"Sajnálatos, de nem kirívó eset" - vélekedett Káloz polgármestere. Weisengruber Imre szerint máshol ennél komolyabb esetek is előfordultak már. Arra a kérdésre, hogy az iskola igazgatójának a felelőssége nem merülhet-e fel az ott zajlott sorozatos bántalmazások miatt, a polgármester azt felelte, hogy még nem kapta kézhez a rendőrségi jegyzőkönyvet, addig pedig erről nem akar nyilatkozni. Utána azonban cselekedni akar: "Fel kell használni minden lehetőséget, hogy a gyerekeket jó útra térítsük" - mondta az [origo]-nak.  A település jegyzőjétől megtudtuk, hogy az érintett családokat gyermekvédelmi szakemberek keresik majd fel és egy ideig figyelemmel kísérik őket.

A durvulók is segítségre szorulnak

Bár a kálozi eset feltehetően nem egyedi, a rendőrségi statisztika szerint mégis kirívónak számít. Fejér megyében az elmúlt egy évben a kálozi esethez hasonló bűncselekmény-sorozat nem történt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az [origo]-val. Egy-egy hasonló esettel találkoztak, de ilyen nagy számú, sorozatos iskolai bántalmazás nem fordult elő. Ezért is döntött úgy az illetékes Sárbogárdi Rendőrkapitányság vezetője, hogy január közepére fórumot hív össze a hasonló esetek elkerülése érdekében. A fórumra meghívják a település polgármesterét, a helyi polgárőrszövetség elnökét, a gyámhatóság képviselőjét, a családgondozót, az általános iskola alsós szülői munkaközösségének elnökét, valamint az érintett pedagógusokat.

Az elmúlt néhány évben nem találkozott hasonló, sorozatos esettel az általunk megkeresett családsegítő központ munkatársa sem. A gyerekekkel foglalkozó pszichológus az [origo]-nak elmondta, hogy az iskolában durvává váló gyerekek gyakran erőszakos, bántalmazó légkörű családban nőnek fel. Ugyanakkor más okai is lehetnek a gyerekkori agressziónak: ebben a korban a depresszió megnyilvánulása is lehet. A pszichológus szerint a legfontosabb, hogy az érintett családok családsegítőktől vagy pszichológusoktól segítséget kapjanak a probléma kezeléséhez.

Tiefenthaler Eszter

Fotó: Marton Bálint

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK