A korábbi tervekkel ellentétben csak február 15-től kell vizitdíjat fizetni. Változás ugyanakkor az is, hogy mindenkinek egységesen 300 forintot kell fizetnie, kivéve a 18 éven aluliakat. A rászorulók a nyugdíj vagy a segély emelése útján kapnak kompenzációt.

A korábbi tervektől eltérően nem január 1-től, hanem február 15-től kell az egészségügyi intézményekben vizitdíjat fizetni - jelentette be szerdán Danks Emese kormányszóvivő. További változás, hogy mindenkinek egységesen 300 forintot kell fizetnie, míg a korábbi elképzelések szerint a rászorulóknak csak 100 forint lett volna a díj.

A kormány szerdai döntése értelmében mintegy négymillió ember részben vagy egészben mentesül a vizitdíj-fizetési kötelezettség alól. Nem kell fizetniük a 18 év alatti gyerekeknek (korábban 6 évben határozták meg a korhatárt), a tartós gyógykezelésre szorulóknak (például az onkológiai ellátásban részesülőknek) és a hajléktalanoknak. Ingyenes lesz a terhesgondozás és a szülés, nem kell fizetni katasztrófa, valamint járványügyi és népegészségügyi ellátásban.

A szociálisan rászorulók kompenzációs támogatást kapnak, vagyis havonta 300 forinttal emelik meg például a kismamák esetében a gyes, 200 forinttal a munkanélküliek esetében a segély összegét. A fekvőbeteg-ellátásban legfeljebb 20 napig kell fizetni a vizitdíjat, az azt meghaladó idejű ápolás ingyenes lesz. Azok a nyugdíjasok, akik legfeljebb a nyugdíjminimum kétszeresének megfelelő összegű nyugdíjat kapnak, szintén 200 forint többlettámogatást kapnak havonta. Danks Emese újságírói kérdésre nem tudta megmondani, mennyivel nőtt a kedvezményezettek köre.

A vizitdíj beszedés technikai részleteinek kidolgozására miniszteri megbízottként Ari Lajost, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgató-helyettesét bízták meg. Az már biztos, hogy kézpénzzel minden intézményben lehet majd fizetni. Más fizetési módokról - például hitelkártya - az egészségügyi szolgáltatók határozhatnak. Az orvosoknak nyugtát, kérelemre számlát kell adniuk a beszedett pénzről.

Danks Emese az [origo] érdeklődésre azt mondta, azért kellett megváltoztatni a korábbi koncepciót, mert az jelentős terheket rótt volna az önkormányzatokra. Nekik kellett volna ugyanis kiállítaniuk a rászorulók kedvezményre jogosító igazolásait. Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, a kórházaknak január 1-jén hajnalban készen kell állniuk arra, hogy beszedjék a vizitdíjat, de kórházi vezetők kétségeiknek adtak hangot, mondván, nem tudják, hogyan fogják megoldani a pénzkezelést és az adminisztrációt.