Hivatalosan is a Heves megyei közgyűlés feloszlatását kezdeményezte a Fidesz. A testület október 1 óta képtelen volt elnököt és tisztségviselőket választani, mert az MSZP és a Fidesz egyaránt 20 mandátumot szerzett.

Az elnök és tisztségviselők nélkül működő hevesi közgyűlés feloszlatását kezdeményezte az önkormányzat Fidesz-frakciója a Heves Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjénél - tájékoztatta szerdán az MTI-t Tatár László, a frakció vezetője. Arra kérik Balás Istvánt, hogy a törvényesség érdekében mielőbb tegye meg a szükséges lépéseket.

Az októberi választásokon egyaránt 20-20 mandátumot szerzett az MSZP, illetve a Fidesz és szövetségesei, s a politikai tárgyalások zátonyra futottak. A Fidesz ennek kapcsán arról tájékoztatja Balás István hivatalvezetőt, hogy a továbbiakban sem várható a két fél álláspontjának közeledése, s így nem szüntethető meg a mulasztásos törvénysértés.

Tatár László emlékeztetett, hogy az elnöki tisztségre minkét fél igényt tart. A Fidesz legfőbb érve, hogy ők 940-el több voksot szereztek az október 1-jei önkormányzati választásokon, mint az MSZP. A szocialisták viszont azt mondják, hogy miközben a Fidesz ötpárti szövetségben, ők egyedül szereztek 20 mandátumot, vagyis az MSZP a közgyűlés legnagyobb pártja. Ilyen körülmények között pedig joggal tartanak igényt az elnöki posztra.
   
Az önkormányzati törvény szerint az új önkormányzat nem oszlatható fel a megalakulásától számított hat hónapon belül. Az eljárás megkezdéséhez szükséges, hogy a közigazgatási hivatal megállapítsa a törvénysértést, és ennek tényét jelezze az önkormányzati ügyekkel foglalkozó miniszternek.