Öt és hat év börtönbüntetést kapott nem jogerősen Baktalórántháza két első embere a héten, mert az elsőfokú bíróság szerint több mint százmilliót csaltak el az önkormányzat pénzéből, és megrövidítették a helyieket. A négy éve tartó nyomozás, a hatszáz kihallgatott helyi tanú és a még mindig hiányzó pénzek ellenére a baktaiak októberben újraválasztották a zavaros ügy főszereplőit. Az [origo] Baktalórántházán járt, hogy felderítse, miért szavazott rájuk a szabolcsi kisváros lakóinak zöme.

A baktaiak, ha a "miért"-ről kérdeztük őket, vagy tanácstalanok voltak, vagy fizetett szavazatokról, választási csalásról suttogtak. Alig találtunk olyat, aki nyíltan vállalta volna: az elsőfokon öt év börtönre ítélt polgármesterre szavazott, és azt is kevesen merték megkockáztatni, hogy védjék a régi-új vezetést. Az ítélethez vezető zavaros ügy egy elhanyagolt kastély és több mint százmillió forint körül forog. Ehhez társul az a vád, hogy a most elítéltek által vezetett önkormányzat nem fizette ki a közmunkások teljes bérét, és segélyeket is megrövidítettek. Az eljárás már évek óta folyik, az első bírósági döntés hétfőn született meg.

A Nyíregyházi Bíróság ítélete öt év börtönt jelenthet Baktalórántháza jelenlegi polgármesterének, Nagy Lajosnak, és hatot az alpolgármesternek, Vida Károlynak (korábban ő is betöltötte a polgármesteri tisztséget). Mindeketten fellebbeztek, így az egyelőre még nem jogerős ítélet végrehajtása bizonytalan, és persze az is lehet, hogy másodfokon megváltoztatják. A döntésig mindketten hivatalukban maradnak. Az [origo] megkeresésére Nagy Lajos nem akart nyilatkozni, de Vida Károllyal sikerült beszélnünk. A csalási ügynek egyébként még tíz vádlottja volt - korábbi hivatalnokok: közülük ketten felfüggesztett börtönt kaptak, nyolc embert pedig próbára bocsátott a bíróság.

600 tanú, 12 vádlott, 150 millió forint

A két helyi vezető ügyében 2002-ben indult nyomozás - akkor Vida Károly már tizenkét éve volt Baktalórántháza polgármestere, Nagy Lajos pedig a kisváros jegyzőjeként dolgozott. Ugyanebben az évben a BVSZ nevű jobboldali választási szövetség - melynek színeiben mindketten indultak - elvesztette a helyi választást, így a kisváros baloldali vezetést kapott.

Ekkoriban történt az első feljelentés, ami arról szólt, hogy a közmunkások nem kapták meg teljes bérüket. Az egyik ott lakó azt mesélte, ötvenezer forint helyett minden hónapban csak alig több mint húszezret kaptak, és azóta sem kapták vissza a hiányzó részt. Vida Károly szerint - aki az önkormányzat költségvetésével magyarázta az ügyet - mindez nem volt jogszerűtlen, mert egyezséget kötöttek róla a dolgozókkal.

Fotó: Hajdú D. András

A rendőrség akkoriban Vida elmondása szerint több száz embert kihallgatott. Közben mindehhez hozzácsapódott egy másik ügy, ami megrövidített segélyekről szólt: a gyanú szerint az átmeneti segélyekben részesülők sem kapták meg a részükre kiutalt teljes összeget. 2003-ban pedig az új baloldali vezetés felfedezése nyomán indult eljárás a korábbi városvezetők ellen: állítólag képviselőtestületi jóváhagyás nélkül utaltak át körülbelül százötven millió forintot egy alapítvány részére. Ekkor Vida Károly és a volt jegyző (mostani polgármester) Nagy Lajos előzetes letartóztatásba került.

Az baloldali vezetés - köztük Tóth Pál akkori polgármester - azt hangoztatta: miután elvesztették a választást, Vidáék gyakorlatilag maguknak tették félre a pénzt, "nehogy már az újak kezébe kerüljön". Vida Károly ezzel szemben az [origo]-nak azt mondta: nem sikkasztottak, hiszen a pénz még mindig megvan az alapítványnál - igaz, a nyomozás kezdete óta zárolták az összeget. Elmondása szerint azért tették félre a körülbelül százötven millió forintot, hogy abból majd alkalomadtán felújíthassák a Baktalórántházán több mint tíz éve pusztuló Dégenfeld-kastélyt. A felújításra szerinte eddig azért nem került sor, mert a kastély tulajdonjogáért hosszú éveken át pereskedniük kellett (a magyar állammal, de még a Főpolgármesteri Hivatallal is). Vida szerint egyébként a politika az elejétől kezdve átszövi a történteket.

Tovább bonyolítja az ügyet a két oldal közötti feszültség: 2002-ben a baloldali vezetés nemcsak a jegyzőtől, Nagy Lajostól vált meg, hanem egy sor olyan hivatalnoktól, akik érintettek voltak vagy lehettek a csalási ügyben. A 2006-os "visszaváltáskor" pedig a baloldaliak által felvetteket rúgták ki, és a helyükre visszakerültek a régi hivatalnokok. Emiatt a helyiek közül többen panaszkodtak.

Fotó: Hajdú D. András

"Pénz beszél, kutya ugat"

A bonyolult ügyben a jelek szerint a baktaiak sem igen tudnak eligazodni. "Itt csak a sinkófázás ment" - szögezte le egy baktalórántházai férfi, aki szerint "nem lehet jelzőt mondani erre a Baktára", és "azt csak a Jóisten tudja megmondani", miért szavazták meg a helyiek az azóta elítélt vezetést, hiszen mindenki tudta, hogy eljárás folyik ellenük. Azt is megjegyezte: itt nyilvánosan mindenki azt mondja, hogy nem rájuk szavazott, hanem Tóth Pálra.

Az újraválasztás okáról a legtöbben csak találgattak. Többek szerint az egész város meglepődött a választási eredményen, hiszen szinte mindenki ismer valakit, akitől annak idején pénzt vontak el. "Fillérekért meg lehet venni az embereket", "pénz beszél, kutya ugat" - utalgattak mások arra, hogy több pénzt, több segélyt ígértek a szavazóknak, így sokan megalkudtak. Volt, aki úgy vélte, a bíróságon folyó ügyről nem sokat tudtak a baktaiak, hiszen az Nyíregyházán folyt, ők inkább a város fejlődését nézték, és ennek alapján döntöttek.

Fotó: Hajdú D. András

"Jó gyerek a polgármester" - védte egy férfi Nagy Lajost. Kérdésünkre, hogy mi lesz, ha börtönbe kerül a ciklus közepén, azt válaszolta: "akkor majd jön helyette más". Szerinte a többéves börtönbüntetés erősen túlzó ítélet. Egy baktai nő szerint a régi-új vezetés sokkal inkább segíti a nagycsaládosokat, igaz, négy évvel ezelőtt ötvenezer helyett csak huszonhárom ezret kaptak tőlük havonta. Egy fiatal fiú szerint Vida Károly polgármestersége alatt nem volt ilyen nagy a munkanélküliség a városban. "A baloldaliak úgy zárták a ciklust, hogy az önkormányzatnak egy fillérje sem volt, ők viszont félre tudtak tenni 150 milliót" - fogalmazott. "És az a pénz még megvan" - tette hozzá.

Vida Károlyt és Tóth Pált is megkérdeztük, mivel magyarázzák a sikert - illetve a kudarcot. Vida szerint a helyiek nyilván mérlegre tették az ő tizenkét éves és Tóth Pál négyéves polgármesterségét. Tóth Pál azt mondta: nem tudja, mi az oka, hogy leváltották, de annyi biztos: a választások előtt megkereste őt valaki, aki azt állította: legalább három-négyszáz ember szavazatát tudja biztosítani valakinek, és "a szavazóbázist oda viszi, ahol többet fizetnek érte". Hozzátette: ő mindezzel már nem törődik, mert nem akar többször indulni a polgármesterségért.

Wirth Zsuzsanna

Fotó: Hajdú D. András