A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége a Nyugati pályaudvart javasolja a leendő kormányzati negyed színhelyéül. A jobboldal gazdaságossági szempontokat hiányol, és szerinte nem biztos, hogy sietni kellene a tervekkel. A kormány várhatóan pénteken dönt a helyszínről.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön úgy döntött, azt javasolják, hogy a Nyugati pályaudvar környékén épüljön meg a kormányzati negyed. A javaslatot Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ és Molnár Gyula, az MSZP frakcióvezetője terjesztette a közgyűlés elé.

A vitában Ikvai-Szabó azt hangsúlyozta, hogy Budapest számára a kormányzati negyed megépítése rendkívüli jelentőséggel bír, mert olyan városfejlesztést, rehabilitációs folyamatot segíthet elő, amelyre fővárosi pénzből nincs forrás. Mint mondta, a Nyugati pályaudvar környékének fejlesztése tűnik a legígéretesebbnek a belváros rehabilitációja szempontjából. Molnár Gyula amellett érvelt, hogy szükséges a jelenleg elszórtan, drágán fenntartható és nem megfelelő épületekből egy korszerű kormányzati negyedbe költöztetni a minisztériumokat.

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője viszont arról beszélt, nem látják a közvetlen összefüggést a belváros rekonstrukciója és a kormányzati negyed között. Mint mondta, a frakciónak kétségei vannak a projekt megvalósításának "ab ovo" szükségességével szemben. Bagdy Gábor (KDNP) azt kifogásolta, hogy megfelelő gazdasági számítás nélkül készült az előterjesztés. 

A Tosics Iván városkutató, szociológus nevével fémjelzett Budapest Kör néhány napja fordult a nyilvánossághoz, és különvéleményt fogalmazott meg. Szerintük a kormány előtt számos sürgősen megoldandó kérdés van, de az új kormányzati negyed nem tartozik ezek közé. Véleményük szerint a kormányzati negyedet ugyan létre kell hozni, de nem azonnal, hanem egy hosszabb folyamatban, a mai bázisán, az északi belvárosban, nem steril irodanegyedként, hanem vegyes funkcióit megőrizve.

Fotó: MTI

A közgyűlés végül úgy döntött, elfogadja a határozati javaslatban foglaltakat. E szerint elvileg a felsorolt három terület bármelyikét elképzelhetőnek tartja kormányzati negyedként, de a főváros által javasolt sorrend a Nyugati pályaudvar és környéke, a Lágymányosi hídtól délre eső pesti terület, illetve a Déli pályaudvar és környéke.

A képviselők a határozati javaslatban megerősítették: a közgyűlés részt kíván venni a kormányzati negyed előkészítésében és tervezésében, így a terület kiválasztásában, a tervpályázat előkészítésében és a közlekedési, zöldterületi és építészeti tervezésben.

A főváros településrendezési szerződésben kívánja rögzíteni a kormánnyal való együttműködés feltételeit. Emellett az építészeti minőség és a projekt presztízse miatt szükségesnek tartanak egy nyílt nemzetközi tervpályázatot. A határozati javaslatban felkérték Demszky Gábor főpolgármestert, hogy a kormányzati negyed tervezése ügyében vegye fel a kapcsolatot a kormányzati illetékesekkel.

A kormány szerdai ülésén vette tudomásul a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) javaslatait a kormányzati negyed majdani helyszínére. A KVI által felkért bíráló bizottság 3 helyszínt javasolt a fővárossal együttműködésben és a Magyar Építész Kamara szakmai támogatásával lezajlott pályázat eredményeként. Arról, hogy a három helyszín közül végül melyiken valósul meg a beruházás, a pénteki balatonőszödi kormányülésen várható döntés.

[origo]/MTI