Véglegesítették a rendőrség intézkedési tervét, amelyet az MTV székház elleni szeptemberi támadás tapasztalatai alapján állítottak össze. A mainál nagyobb figyelmet fordítanának a rendőrök képzésére, de tervbe vették a legmodernebb felszerelések beszerzését is.

Milliárdos eszközbeszerzést is tartalmaz a rendőrség csütörtökön elfogadott intézkedési terve, amely az MTV-székház ostromát követően készült - erről Bene László országos rendőrfőkapitány beszélt az MTI érdeklődésére. Bene emlékeztetett arra, hogy a székház ostromakor a rendőrök többsége a felszerelés hiányosságai miatt sérült meg. Közölte, az intézkedési terv közel egymilliárd forintos eszközbeszerzést tartalmaz, amelyből a leglényegesebbeket a rendőrség meg tudja oldani.

A kormány 460 millió forintot nyújtott erre a célra, de uniós források is rendelkezésre állnak. Bene László bízik abban is, hogy a jövő évi költségvetésből tudnak erre a célra fordítani. Megjegyezte, hogy a legkorszerűbb eszközöket szeretnék megvásárolni az állomány számára.

Az intézkedési tervről hétfőn egyeztetett az országos, a Pest megyei, valamint a budapesti rendőrfőkapitány az Igazságügyi és Rendészeti minisztériumban Kondorosi Ferenccel, a tárca államtitkárával. A részleteket azonban csütörtökön, az országos rendőr-főkapitányi értekezleten határozták meg.

Bene László azt mondta, az intézkedési terv jogszabál-váltásokra tett javaslatokat, valamint a belső szabályzatok módosítását is tartalmazza. Az országos rendőrfőkapitány közölte, a tervben külön fejezet foglalkozik az állomány képzésével és azzal, hogy milyen módon foglalkozzanak a rendőrök mentális állapotával a bevetések előtt, alatt és azt követően. A képzésben a rendőrség a nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe veszi, így a szakirodalom tanulmányozása mellett német rendőrök segítik a magyar parancsnokok továbbképzését.

Az intézkedési terv közrendvédelmi és bűnügyi területen is feladatokat szab, így például a bűnügyi információszerzés javítását. A közrendvédelmi területen a Rendészeti és Biztonsági Szolgálat, valamint a vidéki csapatszolgálati századok felkészítésén túl új taktikai elemeket is kidolgoznak a rendőrök. Ennek "fő célja az, hogy képesek legyünk egy hasonló esetben arra, hogy a legagresszívebb, a legtámadóbb részét a tömegnek elkülönítsük" a békésen viselkedő demonstrálóktól - fogalmazott Bene.