Mégsem tesz feljelentést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen a Hemofíliások Baráti Köre, miután megtudták, hogy a jövő héten érkezik abból a gyógyszerből, amelyből eddig hiány volt. A betegeket képviselő szervezet köszönőlevelet írt az OEP-nek, melyben azt kérték, hogy egyeztessenek velük a hemofíliások jövő évi ellátásáról.

Jogászaik javaslatára mégsem tesz feljelentést a kialakult átmeneti gyógyszerhiány miatt a Hemofíliások Baráti Köre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen. "Az OEP tegnap délutáni sajtótájékoztatóján elismerte a hiányt, és ígéretet tett a pótlásra" - mondta az [origo]-nak a vérzékeny betegeket képviselő szervezet alelnöke.

Csuja László hozzátette: köszönőlevelet küldtek az OEP több munkatársának, amiért gyorsan intézkedtek a gyógyszerhiány megszüntetése érdekében. Levelükben emellett kérték, hogy a jövő évi ellátásukról egyeztessenek velük, mert információik szerint jövő év elején újra gyógyszerhiány alakulhat ki.

A Hemofíliások Baráti Körének alelnöke szerdán délelőtt - utolsó gyógyszerének beadásával - hívta fel rá a figyelmet, hogy elfogytak a hemofíliások gyógyszerkészletei. Emellett kilátásba helyezte, hogy a betegeket képviselő szervezet feljelenti az OEP-et a kialakult gyógyszerhiány miatt. Néhány órával később Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese sajtótájékoztatón ismerte el az átmeneti gyógyszerhiányt, és ígéretet tett, hogy a jövő hétre megérkeznek a kért gyógyszerek.

A hemofíliások számára a gyógyszer hiánya nem jelent közvetlen életveszélyt, de az orvosság nélkül munkaképtelenné válhatnak, illetve a gyerekek nem tudnak iskolába járni, mert spontán bevérzések keletkeznek az izületeikben. A hemofília veleszületett vérzési rendellenesség. Magyarországon 3061 - köztük 1500 gyerek - regisztrált hemofíliás él.