Megszüntetné vagy átköltöztetné több, nagy értékű fővárosi ingatlanban működő gyógyintézményét az egészségügyi tárca. A jellemzően a budai hegyekben fekvő kórházak, szanatóriumok vezetői nem egyeznének bele a teljes megszűnésbe, jóllehet attól nem zárkóznak el, hogy kisebb területen gyógyítsanak tovább - írja a Népszabadság.

Több intézetét megszüntetné és eladná az ingatlanokat az Egészségügyi Minisztérium. Ezek: az Alkotás utcai Sportkórház, a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, a hűvösvölgyi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (Lipót), az Országos Gyógyintézeti Központ, Korányi tbc és pulmonológiai intézet. Az intézmények - legalábbis jelenlegi helyükön - megszűnnének - írja a Népszabadság. A lap szerit teljesen fölszámolják a parádi kórházat is. Más intézményeket ugyanakkor csak átadna a tárca az önkormányzatoknak, így a mátrai, soproni, szanatóriumait valamint a balatonfüredi szívkórházat is - írja a lap a keddi főigazgatói értekezleten kiosztott minisztériumi javaslat alapján.

Az önkormányzati kezelésbe kerülő szanatóriumoknak örülnek a lapnak nyilatkozó önkormányzati vezetők, de csak a közfinanszírozás megtartása mellett tudják elfogadni. Parád polgármestereszerint azonban tragédia lenne, ha a különleges klímájú, speciális betegségeket gyógyító kórházat bezárnák. A legértékesebb ingatalnokon fekvő fővárosi intézmények vezetői sem akarják, hogy megszűnjön, vagy elköltözzön kórházuk, jóllehet többen beleegyeznének az ágyszám csökkentésébe, vagy abba, hogy a jövőben kisebb területen működjenek.

A megszűnő intézmények felszabaduló ingatlanait eladnák, de azt a tárca egyelőre nem közölte, hogy mi lesz az ott dolgozó orvosokkal, hová irányítják át a betegeket, vagy épp mekkora bevételt remélnek az eladásból - írja a Népszabadság.