Tarlós István lebunkózta Demszky Gábort, a fővárosi MSZP összefogott a Fidesszel a csütörtöki fővárosi közgyűlésen és leszavazták az SZDSZ-t, amit "kis zavarnak" minősített a szabad demokrata frakcióvezető. A szocialisták és a szabad demokaták közötti viszony azért mérgesedett el, mert a főpolgármester nem akarja Gy. Németh Erzsébetet jelölni a főpolgármester-helyettesi posztra.

Megtorpedózta a fővárosi MSZP a fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén az SZDSZ több javaslatát is a Fidesz segítségével. A szocialisták és a szabad demokraták közötti viszony azért mérgesedett el, mert Demszky Gábor nem hajlandó főpolgármester-helyettesnek jelölni az MSZP-s Gy. Németh Erzsébetet. Az MSZP ezek után nem volt hajlandó a napirendet megszavazni, ragaszkodtak ahhoz, hogy 12 pontot - ezek technikai módosításokat jelentettek volna - ne tárgyaljanak. Ezek egyike a négyes metróval kapcsolatos indítvány volt. A közgyűlés végül az MSZP és az ellenzék szavazataival az egyes pontokról külön szavazva úgy döntött: támogatja a szocialisták indítványát, így nem tárgyalják ezeket az előterjesztéseket.

A koalíciós vita eközben nem mozdult el a holtpontról, az MSZP kitart Gy. Németh jelöltsége mellett, Demszky viszont őt továbbra sem akarja. Molnár Gyula, a szocialisták budapesti elnöke azt mondta az ülés szünetében, hogy nem nekik kell feloldani ezt a helyzetet. Szerinte Demszky eddig csak kapott az MSZP-től, most kellett volna adnia is - utalt arra, hogy a kampányban az MSZP támogatta az SZDSZ-es főpolgármestert. Megerősítette, hogy kitartanak Gy. Németh mellett.

Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője Gy. Némethtel kapcsolatban azt mondta: most "érési idő" van az ügyben. Megjegyezte, hogy sokáig nem lehet húzni a jelenlegi helyzetet, de hozzátette: így is működik a városirányítás, csak a közgyűlésnek kell többet dolgoznia és több döntést hoznia.

A frakcióvezető azt, hogy az MSZP és a Fidesz együtt szavazott az SZDSZ ellen a csütörtöki ülésen, "kis zavarnak" minősítette. Úgy vélte, hogy az MSZP-nek jobban el kellene mélyednie, milyen ügyeket lehet bedarálni egy politikai purparlé kedvéért, és mi az, amivel már túl messzire mennek. Nem dráma, hanem baj történt az ülésen - értékelte a helyzetet.

Kiderült az is, hogy Bőhm András, az SZDSZ volt fővárosi frakcióvezetője többször is átszavazott. Bőhm az MTI-nek ezt azzal indokolta, hogy szakmai kérdésekben volt más a véleménye, de mint mondta "lényeges" és politikai kérdésekben nem voksolt másként mint pártja. Ikvai-Szabó ezzel kapcsolatban azt mondta, erről beszélgetni fognak majd Bőhmmel.

Bőhm közölte azt is, hogy véleménye szerint Demszky Gábor politikai felelőtlensége, hogy megvétózta a szocialista Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelölését, a szocialista képviselőről alkotott véleményét már korábban közölnie kellett volna az MSZP-vel szerinte.

Eközben Tarlós István is beszállt az MSZP és az SZDSZ közötti vitába: azt mondta, a Fidesznél kimeríti a bunkóság fogalmát az, amit Demszky csinált Gy. Némethtel, szerinte nem szabad az utolsó pillanatban megvétózni a jelöltet, és egy nővel sem szabad így viselkedni. Tarlós megjegyezte azt is, hogy Gy. Némethet alkalmasnak tartja a főpolgármester-helyettesi posztra. Bírálta ugyanakkor a koalíciós feleket az elhúzódó vita miatt: szerinte százával állnak a hivatalban a megoldásra váró ügyek, ha ez így megy tovább és december közepéig nem sikerül rendezni a helyzetet, Budapest nagyon nehéz helyzetbe kerül szerinte.

Komáromi Gergely