Terézváros önkormányzata jó hírnevének megsértése miatt indította pert az ÓVÁS! egyesület vezetője ellen, aki hevesen tiltakozott a Király utcai Hild-ház lebontása ellen. A bíróság elutasította a keresetet.

Elutasította a bíróság a VI. kerületi önkormányzat keresetét Marinov Péter, az ÓVÁS! egyesület korábbi vezetője ellen, aki többször is tüntetett a Király utcai Hild-ház lebontása ellen. Az indoklás szerint a kerület perindítása alaptalan volt - derült ki a Marinovot képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet közleményéből.

Az ügy előzménye, hogy a Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú VI. kerületi épületet elkezdte lebontatni februárban a tulajdonos, a VI. kerületi önkormányzat. Ez ellen civil szervezetek tiltakoztak, Bozóki András kulturális miniszter nyílt levélben kérte az épület megkímélését, és Demszky Gábor főpolgármester is tiltakozott.

A bontási engedélyt végül felfüggesztette az ügyészség. Az indoklás szerint az engedélyt a VII. kerület csak azután adhatta volna ki, hogy megkérdezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH). A KÖH ugyanis az illetékes szakhatóság, mert bár az épület nem műemlék, de műemlék épület szomszédságában van. A KÖH sokáig nem is tudott a bontási engedélyről.

A bontás azonban civil szervezetek, köztük az ÓVÁS! és a Védegylet szerint az ügyészség lépése ellenére nem állt le, csak március elején. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy nem kapták meg a bontás felfüggesztéséről szóló határozatot, ráadásul szerintük a Hild-ház életveszélyes állapotban van.

Emiatt Marinov többször bírálta a kerületi önkormányzatot, többek között azt mondta: "Ez már nem városvédelmi ügy, hanem a hatóságok teljes tehetetlenségét bizonyítja, hiszen nincs büntetőjogi következménye annak, hogy a tiltás ellenére bontják az épületet." Az önkormányzat ezt követően jó hírnevének megsértése miatt indította a polgári pert.