Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az utasnyilvántartási adatok kiadásában a jelenlegi gyakorlatot kellene megőrizni; s mint ahogyan nyilatkozatában csütörtökön hangsúlyozta: egyetért a köztársasági elnökkel, hogy csak akkor lehessen az USA-nak adatokat továbbítani, ha ahhoz hozzájárul az utas.

Forrás: MTI
Péterfalvi Attila

"A köztársasági elnök úrnak teljesen indokolt a felvetése és megalapozott az észrevétele. Gyakorlatilag én is elmondtam a parlamenti bizottságoknál (...), hogy az adatvédelmi biztosok nem elégedettek ezzel a megoldással" - mondta Péterfalvi Attila.

Az Országgyűlés múlt hétfőn nagy többséggel fogadta el az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között az utasnyilvántartási adatok átadásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt.

Sólyom László szerdán visszaküldte a megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt, mert adatvédelmi szempontból aggályosnak találta. Az államfő szükségesnek tartja, hogy a parlament a nemzetközi megállapodást kihirdető törvényben csak úgy tegye lehetővé az adattovábbítást, ha ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárult.

Az adatvédelmi biztos csütörtökön rámutatott: minden állam olyan adatokat kér, amilyeneket akar, az állampolgár pedig eldöntheti, hogy ilyen feltételekkel utazik-e, vagy nem. A tiszta helyzet az, ha az utazót tájékoztatják, milyen adatokat kér az Egyesült Államok, és ezután veheti meg a jegyet. Ma ez egyébként így is történik Magyarországon - tette hozzá Péterfalvi Attila.

A biztos szerint aggályos, hogy nemcsak az utas személyes adatait kell a légitársaságoknak továbbítaniuk, hanem egyebek mellett a speciális hely és ételigénylést is. Ez utóbbi két adatból pedig akár az utas fogyatékosságára vagy vallási hovatartozására is lehet következtetni - jegyezte meg Péterfalvi Attila.

Péterfalvi Attila 2003-ban indított vizsgálatot magánszemélyek panaszai alapján a magyar légitársaság ellen azzal kapcsolatban, hogy a légitársaság az Egyesült Államoknak továbbítja az utasok adatait.

Az akkor lefolytatott vizsgálat eredményeként 2004 eleje óta a légitársaság külön tájékoztatja az utazókat az adataik továbbításáról.