Megdöbbent az igazságügyi és rendészeti miniszter azon, hogy a rendőri vezetők közt hiányzik a szolidaritás, és szakmai munka helyett a sajtóban üzengetnek. Petrétei azt mondta, aki nem hajlandó objektív szakmai vitákra, annak személyi konzekvenciákkal is számolnia kell.

"Az MTV-székház ostromáról szóló jelentést szakmai fórumokon kell megvitatni, és a szükséges következtetéseket ebből kell levonni" - mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön, az országos rendőr-főkapitányi értekezletet követően újságíróknak.
 
"Felhívtam arra a figyelmet, hogy elvárom - nem kérem azt, hanem elvárom -, hogy ezeket a szakmai vitákat objektíven, feladatmeghatározásra tekintettel folytassák le, és aki erre nem hajlandó, annak személyi konzekvenciáit is a későbbiekben le kívánom vonni" - jelentette ki Petrétei.

Petrétei azt mondta, remélte, a politikai felelősség egyértelmű vállalásával - lemondása felajánlásával - lehetőség nyílik a történtek szakmai jellegű feltárására, az ott tapasztalt hiányosságok pótlására. Miután a miniszterelnök nem fogadta el a lemondását, megindult a szakmai vizsgálat.

"Nagy megdöbbenéssel kellett rövid idő múlva észlelnem azt, hogy a rendőri vezetők közötti szolidaritás szakmai szempontból, emberi szempontból hiányzik, és a sajtó felé kiszivárogtatások történnek" - mondta, hozzátéve azt, hogy ez koptatja a rendőrség és az azt irányító tárca tekintélyét is.

Petrétei azt mondta, a jövőre vonatkozóan fogalmazta meg az elvárásait, találgatásokba - hogy ki lesz az, aki ezt nem tartja be - nem kíván bocsátkozni. Arra az újságírói kérdésre, hogy a jelenleg zajló szakmai vizsgálatoknak lehetnek-e személyi konzekvenciái, a miniszter azt mondta: a szakmai vizsgálatokat a rendőrség folytatja le, ha olyan intézkedés szükséges, amelyhez miniszteri jóváhagyás kell, akkor azt fel kell terjeszteni hozzá.

Bene László országos rendőrfőkapitány az MTI megkeresésére azt mondta: az ORFK fegyelmi osztálya vizsgálja a jelentés tartalmát. Szerinte a vizsgálatnak személyi konzekvenciái is lehetnek, de megjegyezte, az osztálynak részletes munkát kell elvégeznie, mert önmagában a jelentés csak a szakmai tapasztalatokat tartalmazza. "Ha bűncselekményt valósított meg a magatartásával, akkor feljelentést teszünk, ha fegyelmi vétséget, akkor pedig saját hatáskörben a vizsgálatot lefolytatjuk" - mondta az országos rendőrfőkapitány.