Soron kívül kellett tetanusz oltóanyagot rendelni, mert az eddig használt oltóanyag engedélye idén áprilisban lejárt, az új készítmény pedig még nem kapott engedélyt a forgalomba kerülésre. Az eddig felhalmozott készletek kimerültek, ezért németországi törzskönyvvel rendelkező készítményt szerzett be az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Németországból rendelt soron kívül tetanusz oltóanyagot az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, mert az itthoni készletek kimerültek. Csütörtökön 25 ezer adag oltóanyag érkezett Magyarországra, december közepéig pedig további 35 ezer adagot szállítanak.

A csütörtöki szállítmány kétharmada kórházakba, egyharmada gyógyszertárakba, járóbeteg-szakellátást, illetve alapellátást biztosító intézményekbe kerül.

Az eddig használt oltóanyag engedélye idén áprilisban lejárt, az új oltóanyag pedig egyelőre nem kapott engedélyt a forgalomba kerülésre - mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Az [origo] azon kérdésére, hogy melyik hivatal feladata lett volna ellenőrizni a készleteket, Ócsai Lajos azt mondta, hogy a tetanusz oltóanyag mennyiségének ellenőrzése nem hatósági feladat.

A tetanusz oltóanyag gyártása egyébként már 2002-ben megszűnt Magyarországon. Ezt megelőzően többévnyi oltóanyagot legyártottak, de ezek mostanra elfogytak, illetve áprilisban lejárt a törzskönyvezési engedélyük.