Vizsgálja a kormány, hogy miként lehetne gördülékenyebbé tenni a kormányzati munkát, aminek következtében - lapinformációk szerint legalábbis - újra lehetnek közigazgatási államtitkárok. Ugyanakkor elképzelhető, hogy másként nevezik majd a minisztériumok szakmai irányítóit.

"A reformokkal teli első kormányzati félév után a kabinet értékeli az eddigi tapasztalatokat a gördülékenyebb munkavégzés szempontjából is. Jelenleg a lehetőségek vizsgálata zajlik" - felelte Danks Emese az [origo] azon kérdésére, igaz-e, hogy gondolkodnak a közigazgatási államtitkári tisztség visszaállításán.

A Magyar Hírlap azt írja ugyanis, hogy az igazságügyi tárcánál vizsgálják, milyen formában lehetne visszaállítani a közigazgatási államtitkári posztot. A napilap információi szerint számtalanszor előfordult, hogy - egyeztetés hiányában - csak a kabinet ülésén derült ki, hogy egyes témákban nincs egyetértés a minisztériumok között. A közigazgatási államtitkár feladata volt ugyanis a szakmai munka irányítása, az egyeztetések levezénylése, a kormányülések és a jogalkotás előkészítése. Jelenleg nemcsak tovább tart az előkészítés és csúszik a regionalizáció, hanem - ahogy a lap egyik forrása fogalmazott - csapnivaló tervezetek kerülnek a parlament elé.

A sajtóban több helyen megjelent az elmúlt időszakban, hogy akár már a jövő évtől újra lesznek a minisztériumoknak szakmai irányítóik. Egyelőre azonban nem világos, hogy a közigazgatási államtitkár elnevezés is visszajön, vagy pedig másként nevezik majd el a pozíciót. Egyelőre arról sincs döntés, hogy a régi-új pozícióval milyen hatáskör jár majd.

A struktúrát karcsúsító reform részeként szüntette meg a második Gyurcsány-kormány a közigazgatási államtitkári posztot. A döntést az olcsóbb állam megteremtésével indokolta a kormány, amely számára a hivatkozási alap a reformot megalapozó törvény-előkészítéssel megbízott Sárközy Tamás jogászprofesszor koncepciója volt.

A szakember a kormányzati szervezet radikális és azonnali átalakítását javasolta: a hivatalok számának csökkentését, a minisztériumok feladatainak felülvizsgálatát és a kancelláriaminisztériumi jelleg felszámolását. Sárközy azt javasolta, hogy a tárca vezetője menedzserként szakmai szempontból is feleljen a minisztérium tevékenységéért, így, mint írta, megszűnne az apparátust ténylegesen irányító közigazgatási államtitkári poszt.