Kiemelten ellenőrzik a nagy áruházakat és a piacokat a karácsonyi ünnepek előtt, az élelmiszer-ellenőrök különösen a hús-, hal- és tejtermékekre kíváncsiak. A leggyakrabban a címkék hiányosak vagy a hűtők nem elég hidegek. A revizorok több helyszínt is ellenőrizhetnének, de Budapesten mindössze tizenöten vannak.

Nyolcvan kilogramm címke nélküli, lejárt szavatosságú sajt, öt fok felett tárolt darált hús és kilencfokos baromfihűtő - ezeket a szabálytalanságokat egy budapesti áruházban találták pénteken a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás állatorvosai. Mivel folyamatban lévő vizsgálatról van szó, ezért Hajós Ádám, az állomás igazgatója azt nem kívánta elárulni, melyik áruházról van szó, de azt mondta, a karácsonyi időszakban kiemelten figyelnek majd a piacokra és a nagy áruházláncokra.

A hatóság az ünnepek előtt külön figyelmet fordít a hagyományos karácsonyi termékekre, a pulykára, a halra, a csokoládéra és bejglire, de általában minden állati eredetű terméket fokozottan vizsgálnak. Hajós szerint a két legáltalánosabb hiba a jelölések - tehát a származási hely és az eltarthatósági idő feltüntetésének - hiánya, illetve a nem megfelelő hőmérsékleten történő tárolás.

A pénteken tapasztalt szabálytalanságokat a lefoglalt áru mennyiségétől és értékétől függően néhány százezer forintos minőségvédelmi bírsággal sújthatják - mondta Hajós. Ezen kívül az állomás kiszabhat állat-egészségügyi bírságot is, ennek felső határa hárommillió forint. Ez az összeg az igazgató szerint sem jelentős, főként egy nagyáruház számára a karácsonyi roham idején. Hajós azt mondta, egy egyszerű jogszabály-módosítással emelni lehetne a büntetési tételt, de ez nem az ő hatáskörük.

A boltok bezárását - mint például a törökbálinti Cora három részlegéét - a helyi önkormányzat rendelheti el, hiszen az adta ki a működési engedélyt - mondta Hajós, hozzátéve, hogy ők csak kezdeményezhetik a működés felfüggesztését, ha kirívó szabálytalanságot találnak. (A törökbálinti áruházban szerdán penészes falakat és egereket találtak az ellenőrök. A cég szerint a médiában eltúlozták az esetet, és már pótolták a hiányosságokat.)

Az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések számát az állomás munkatársainak száma határozza meg. A péntekihez hasonló kiemelt ellenőrzéseken - ilyet minden hétre ígérnek - hat állatorvos vesz rész egy helyszínen, miközben a budapesti állomáson összesen 15-en vannak. Hajós azt mondja, matematikai kockázatelemzéssel határozzák meg, hol ellenőrizzenek, mert meg tudják becsülni, milyen kereskedelmi egységben mekkora a kockázat. 

Fokozott ellenőrzést ígér a többi hatóság is: a vám- és pénzügyőrség közölte, elsősorban a piacokat és a távol-keleti árukat és az engedély nélkül üzemelő üzleteket veszik célba. Szerdán meg is szállták a józsefvárosi kínai piacot, kiegészülve az APEH, a határőrség, a Fogyasztóvédelmi Felügyelet, a munkaügyi felügyelőség, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkatársaival. Ezen a razzián a VPOP közel 30 millió forint értékű árut - hamis márkajelzésű ruhákat, cigarettát, szeszes italokat és veszélyes eszközöket - foglalt le.