Visszavonta a kormány azt a korábbi javaslatát, miszerint a betegek díjmentesen csak a lakhelyük közelében lévő három kórház valamilybe mehettek volna kezelésre. Az egészségügyi tárca szerint csak ideiglenesen került le a napirendről a javaslat, a kórházszerkezet átalakítása után ismét terítékre kerül a betegút szabályozása.

A korábbi tervektől eltérőn mégis szabadon választhatnak majd kórházat a jövőben a betegek, az ezt korlátozó passzus ugyanis a héten kikerült a jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezetből - közölte az [origo]-val Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke.

Schvarcz az [origo]-nak elmondta: a lakóhelyhez legközelebb fekvő három kórház közüli választást arra hivatkozva vette ki a kormány támogatásával az egészségügyi bizottság, hogy az ehhez szükséges feltételek jelenleg nincsenek meg az országban. Az egészségügyi rendszer területi egyenlőtlenségei miatt ugyanis néhány körzetben - például a fővárosban - jobb helyzetbe kerültek volna a betegek.

A bizottság alelnöke hozzátette: a visszalépés mellett szólt az is, hogy a szigorítás nagy felháborodást váltott ki. A beutalási rend szigorítását ellenezte a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet is. Szerintük hátrányosan érintette volna a betegeket, ha nem dönthettek volna arról, hogy a különböző orvosok által javasolt lehetséges gyógymódok közül melyiket akarják igénybe venni.

A három közeli kórház közötti választást azzal indokolta a kormány, hogy túl nagy az orvos-beteg találkozások száma: több beteg más kórházakban is újra elvégezteti ugyanazokat a vizsgálatokat, ha nem tetszik neki az orvosi diagnózis. A módosítás ellenére az továbbra is benne maradt a javaslatban, hogy emelt vizitdíjat - a kezelés költségének 30 százalékát - kell fizetniük azoknak a betegeknek, akik háziorvos megkerülésével, beutaló nélkül mennek szakrendelésre.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták: a passzus kiemelése nem jelent visszalépést, a betegút szabályozása továbbra is szerepel a tárca tervei között. Ezzel azonban előbb megvárják a kórházrendszer átalakítását, vagyis a sürgősségi központoknak számító súlyponti, illetve a területi kórházak listájának végleges összeállítását. A kórházválasztás korlátozása ezt követően várhatóan újra felbukkanhat. A tárcánál hozzátették: nem volt átgondolatlan lépés, hogy a kórházválasztás korlátozása bekerült az első variációba, egyszerűen arról van szó, hogy a reformokat össze kell hangolni.

Valószínűleg több az egészségügyet érintő törvényjavaslatban is várhatók változások. Schvarcz Tibor szerint több ponton módosulhat például az ugyancsak a parlament előtt lévő kórháztörvény is. A szocialista politikus szerint elképzelhető, hogy újabb kórházak kerülnek majd a 31 súlyponti kórház közé. Az egészségügyi bizottság alelnöke szerint a listabővítés oka, hogy több lefedetlen terület is van az országban. A súlyponti kórházakat ugyanis úgy jelölte ki a kormány, hogy azok 50 kilométeres sugarú körökben lefedjék az országot.

Szabó András