Komoly dugókat okozott pénteken Budapesten egy fegyverrel menekülő szökött rab keresése. A főváros több pontján rendőrök vizsgálták át az autókat és a tömegközlekedési járműveket a fogoly után kutatva. A rendőrség közleménye szerint a szökött rab erős testalkatú, halkan beszél és rabruhát visel. Mindenkit arra kérnek, hogy a szökésben lévő rabot ne próbálja feltartóztatni, mert támadástól lehet tartani. Szombat reggel a rendőrség félmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.


Péntek délelőtt megszökött egy rab a II. kerületi Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetből, ahol leütött egy őrt, elvette a fegyverét, és ezzel menekült el. A főváros több pontján fegyveresek vizsgálták át a gépkocsikat a fogoly után kutatva, de estére helyreállt a közlekedési rend.

A rendőrség közleménye szerint a szökött rab 175-180 cm magas, erős testalkatú, barna hajú, dús szemöldökű, kék szemű, magas homlokú férfi, füle fejéhez simuló, nyaka vastag, szája vékony, és halkan beszél. A fegyencen szökésekor a büntetés-végrehajtási, úgynevezett mákos formaruha volt, mely alatt zöld színű pólót viselt. A lakosságot arra kérik: ne próbálják meg feltartóztatni a férfit, mert támadásától lehet tartani.

A szökött rabot még szombaton sem sikerült megtalálni, ezért Budapest Rendőrfőkapitánya bruttó 500 000 forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, melyek segítségével a férfi azonosítható, kézrekeríthető, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik és ismereteit az eljárás során tanúként ismerteti. Szükség esetén a tanú védelmét biztosítják, és a nyomravezető személyét bizalmasan kezelik.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője szombaton elmondta: feltételezik, hogy a férfi Budapesten bújkálhat, ugyanakkor országos körözést is elrendeltek. A szóvivő figyelmeztetett: aki segít a férfinak a hatóság elől elrejtőzni, öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat. A jogszabály szerint bűnpártolást követ el az, "aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna, segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön". A Büntető Törvénykönyv szerint alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki bűnpártolás miatt, csakhogy jogszabály kimondja azt is, hogy ha valaki hozzátartozója érdekében követi el a bűnpártolást, akkor nem büntethető.

Az MTI úgy tudja, épp a jogszabályi kiskapu miatt a rendőrség figyeli a szökött rab hozzátartozóit valamint a barátait is. A szökevénynek ugyanis feltehetőleg pénzre van szüksége és a rabruháját is minden bizonnyal igyekszik lecserélni. A rendőrök elképzelhetőnek tartják azt is, hogy nagy forgalmú helyeken - így pályaudvarokon és üzletközpontokban - próbálja meghúzni magát a szökevény. A rendőrség folytatja a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket.

Megbénult a forgalom a szökés miatt pénteken

Péntek este hat órára helyreállt a forgalom, csupán a szokásos pénteki torlódások akadályozták a haladást. Az [origo] tudósítója délután még teljes közlekedési káoszról számolt be, Budán több úton egyhelyben állnak a járművek. A Petőfi híd, a Fehérvári út, a Budafoki út városból kivezető részén alig nem lehet haladni. Sok autós próbál letérni a mellékutakra, több koccanás is történt. A Fehérvári úton sok autó szabálytalanul a villamospályán előzte meg a kocsisorokat, a BKV-buszokról pedig inkább leszálltak az utasok és a gyaloglást választották.

Nem sokkal 15 óra előtt feloldották az útzárakat a Budapestről kivezető utakon, azonban a rendőrség továbbra is szúrópróbaszerűen ellenőrzi az autókat - tájékoztatta a BRFK sajtóosztálya az [origo]-t. Főként a kialakult közlekedési helyzetre tekintettel fel kellett oldani a lezárást.

Fotó: MTI

A 38 éves férfi pénteken 10 óra 50 perc körül "eddig tisztázatlan körülmények között" leütötte az őt előállító felügyelőt, majd megszökött a II. kerületi Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetből - áll a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményében. A férfi magával vitte a felügyelő fegyverét. A leütött őrt kórházban ápolják.

Az MTI úgy tudja, hogy mintegy 30 lőszert zsákmányolt a már jogerősen elítélt férfi, akit azért szállítottak volna bíróságra, mert tanúként akarták kihallgatni egy büntetőügyben.

[origo] / MTI