Örül az augusztus 20-i tűzijátékot szervező Nexus Kft. az ombudsmani jelentésnek, amely szerint a Miniszterelnöki Hivatal és a rendőrség felelős a tragédiához vezető, állami ünnepségért. A cég azzal is egyetért, hogy a nagy rendezvények megszervezése jogilag nincs megfelelően szabályozva.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és helyettese, Takács Albert vizsgálatának végeredményeképpen megállapította, hogy bár a MeH a megvalósítással egy magáncéget bízott meg, attól még a hivatal maradt a főszervező. A szervezéssel megbízott Nexus Kft.-vel kötött szerződésben egyáltalán nem szerepelt egy esetleges katasztrófahelyzet - derült ki a szerdán nyilvánosságra hozott jelentésből. A kormányzat csak részben ért egyet az országgyűlési biztos megállapításaival, amelyre 60 napon belül írásban reagálnak.

A Nexus Kft. pénteki közleményében tudatta: üdvözli az ombudsmani jelentés megállapításait. Simon Gábor, a Nexus Kft. ügyvezető igazgatója ismét azt hangsúlyozta, hogy a cég csak magát a tűzijátékot szervezte, így csak ezért felelős, nem pedig az egész állami ünnepségért. Az ügyvezető szerint a tűzijáték nem veszélyeztette az élet és vagyonbiztonságot, mégis meghurcolták a céget az eseményeket követő első napokban.

Az ombudsmanok vizsgálatuk után ajánlást fogalmaztak meg a Miniszterelnöki Hivatal felé, hogy kezdődjön meg azoknak a jogszabályoknak az előkészítése, amelyek rögzítenék a rendezvények szervezésének felelősségi körét, és a döntéshozóit. A jelentés szerint egy meteorológiai törvényre is szükség van, amely az Országos Meteorológiai Szolgálatot feljogosítaná arra, hogy leállíthasson rendezvényeket, ha az időjárás úgy kívánja.

A Nexus közleménye szerint a cégnek is az a tapasztalata, hogy a nagy rendezvények, így az állami ünnepségek szervezése jogilag nincs megfelelően szabályozva. A rendezvényszervező cég viszont azt is bevenné a megalkotandó jogszabályba, hogy kis vállalkozások ne vállalhassanak el olyan, 1000 fő feletti megbízásokat, amelyeknek biztonságos technikai megvalósítására a Nexus szerint ezek nem alkalmasak.