Gy. Németh Erzsébet továbbra is bízik abban, hogy Demszky Gábor főpolgármester meggondolja magát, és mégis hajlandó lesz elfogadni jelölését a főpolgármester-helyettesi posztra. Az MSZP-s politikus szombaton a Napkelte című műsorban azt mondta: reményei szerint egy héten belül egyezségre jutnak a koalíciós pártok. A két politikus jelölés körüli konfliktusa miatt az utóbbi időben meglehetősen elmérgesedett az MSZP és az SZDSZ viszonya.

Gy. Németh Erzsébet a Magyar Televízió Napkelte című műsorában "szerencsétlennek és barátságtalannak" nevezte, hogy Demszky Gábor budapesti főpolgármester nem hajlandó őt helyettesének jelölni. A szocialista politikus ugyanakkor elmondta: bízik abban, hogy Demszky végiggondolja főpolgármester-helyettesi jelölésének elutasítását, és egy héten belül egyezségre jutnak.

"Én abban bízom, hogy minél hamarabb megállapodunk és elkezdhetünk végre dolgozni" - fogalmazott Gy. Németh Erzsébet a szombati tévéadásban. Hozzátette: a szabad demokraták és az MSZP-sek megállapodtak abban, hogy a jelöltek személyével szemben nem támasztanak kifogásokat, "mindenki alkalmas arra a munkára, hogy fővárosi képviselőként a város ügyeivel dolgozzon". 

Demszky Gábor november 28-án emelt vétót Gy. Németh jelölése ellen arra hivatkozva, hogy nem áll fenn közte és a szocialista politikus között a szükséges bizalmi viszony. "Nem látom biztosítottnak, hogy a főpolgármester irányításával kívánná vagy tudná ellátni feladatait" - fogalmazta meg döntése legfőbb indokát a szocialista frakció vezetőjének, Steiner Pálnak írt levelében. Az MSZP azonban kitartott Gy. Németh jelöltsége mellett, emiatt meglehetősen elmérgesedett a viszony a két párt között. A csütörtöki fővárosi közgyűlésen például a budapesti MSZP összefogott a Fidesszel és leszavazták az SZDSZ-t.

Gy. Németh szombaton a kérdésre, hogy miként képzeli el a közös munkát, ha Demszky Gábor meggondolná magát, azt mondta: 2002-ben vetélytársak voltak a választásom, ezt követően a koalíció mégis normálisan tudott működni. 
   
A szocialista politikus cáfolta Demszky Gábor főpolgármester korábbi kijelentését, amely szerint ő polgármester-helyettesként az egészségügyet felügyelné és ebben októberben megegyeztek. Gy. Németh Erzsébet megjegyezte, hogy októberben beszélgetett Demszky Gáborral a város jövőjéről, s már akkor is elmondta, hogy a kultúra és oktatás és a gyermekvédelem területével foglalkozna legszívesebben. Akkor arra a kérdésre, hogy az egészségügyet elfogadná-e, úgy felelt: tudomása szerint a pártja álláspontja is az, hogy az egészségügyet, mint eddig, a szabad demokraták vigyék továbbra is.

[origo] / MTI