Az új, osztrák pajzsok állítólag már nem törnek el, de hogy eszébe se jusson senkinek még egyszer tesztelni az eszközök szilárdságát, a rendőrszakszervezet kiállította az MTV székháznál összetört régieket. "A pajzs mögött" címet viselő kiállítás megnyitóján segélyeket adtak át a harcokban megsérült rendőröknek, akikről sok fotót is bemutattak.

Egy kiégett és egy szétvert járőrautó fogadta a látogatókat hétfőn a Mosonyi utcai Rendőrség-történeti Múzeumnál. Az autókat a rendőrszakszervezet által szervezett, A pajzs mögött című kiállításra szállították a múzeumhoz, és látványuk mindenkit egy pillanatnyi megállásra kényszerített.

A rendőrök a nyomasztó kép ellenére jókedélyűen üdvözölték egymást. "Szevasztok, a Rebisztől jöttetek?" - érdeklődött egy idősebb úr. "A Rebisztől" - nyugtázta két erős testalkatú fiatalember. (Rebisz: Rendészeti Biztonsági Szolgálat.) Ők az MTV székházánál megsebesültek, és azért érkeztek a kiállításra, hogy itt vegyék át a Független Rendőrszakszervezettől kapott segélyt: aki súlyosan sérült, 40, aki könnyebben, 20 ezer forintot kapott.

A kiállítás főként a Blikk és a Zsaru magazin fotóiból áll, azokon jobbára vérző fejű rendőrök láthatók. E tekintetben arra a három héttel ezelőtti, a Pesty Fekete Doboz által rendezett kiállításra hasonlít, amely az október 23-i "rendőri brutalitást" volt hivatott bemutatni. Azokon a képeken vérző fejű tüntetőket mutattak be. 

"Azért csináltuk ezt a kiállítást, hogy megmutassuk, milyen volt a kollégák szemszögéből, és hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi" - mondta a megnyitáskor Pongó Géza, az FRSZ főtitkára, aki szerint a társadalom még nem vagy nem a megfelelő módon ítélte el a rendőrökre támadó garázdákat.

Fotó: Pályi Zsófia

A fényképeken és a sokkoló videókon túl a fő látnivalót használhatatlanná vált felszerelési tárgyak, az elrepedt sisakplexik, szakadt egyenruhák és a törött rendőrpajzsok szolgáltatták. No meg azok az eszközök, amelyeket a rendőrökre támadó tüntetőktől vettek el: kövek, baseballütő, kard, csúzli és vipera.

Ez utóbbi felett támadt némi derültség, miután valaki félhangosan megkérdezte: "Ezt vajon melyik oldalon használták?" Korábban ugyanis épp a viperák használata volt az egyik, amiért támadták a rendőrséget. Ezt Gergényi Péter budapesti főkapitány annak ellenére is tagadta, hogy több fényképfelvételen is egyértelműen látszanak a teleszkópos fémbotok.

A túlkapások kérdését az újságírók sem kerülték meg. Pongó kérdésekre válaszolva azt mondta, nem szabad általánosítani: "Megvannak a jogorvoslat útjai, azokkal lehet élni, de semmi nem jogosít fel senkit, hogy rátámadjon a rendőrökre!"

Pongó Géza és a pajzs (Fotó: Pályi Zsófia)

"Ezt tanítani fogják a főiskolán" - állapította meg a kivetítő előtt, a székház ostromának felvételeit nézve ez egyik rendőrtiszt. Hogy mennyire igaza van, azt egy másik elkapott beszélgetésből tudhattuk meg: az egyik fiatal rendőr a múzeum munkatársaitól azt kérte, küldjék el neki a videofelvételeket. "Ebből írom a szakdolgozatomat" - magyarázta.

"Hogyan törhetett el a pajzs?" - érdeklődtünk a szakértőktől. "Régi volt nagyon, anyagfáradás" - magyarázta az egyik, a szeptemberi utcai harcokat megjárt rendőr, gyorsan hozzátéve, hogy az új, osztrák pajzsok már sokkal jobbak, azok már bírják az ütéseket. Jobb felszerelést ígért az állománynak Dobozi József rendőr dandártábornok, a Rebisz parancsnoka is, aki szerint a tárgyakon túl "kiképzés, kiképzés és kiképzés" kell a hatékonyabb működéshez.

"Úgy néztünk ki 18-a után, mint egy vert hadsereg" - idézte fel az emlékeit az egyik résztvevő, aki szerencséjére csak könnyebben sérült meg. Szerinte ennek ellenére mindenki tudta, mi a dolga, és gyorsan összeszedte magát az állomány. "Az volt a legnehezebb, hogy másfél hónapig állandó készültségben éltünk. Nehéz volt, de megcsináltuk!" - mondta büszkén. A kiállítást keddtől bárki megtekintheti.

Kovács Áron

Fotó: Pályi Zsófia