A tévés Horvát Jánost akarják nagykövetnek

2006.12.05. 17:32

Horvát János televíziós személyiség elismerte, valóban felkérték: legyen Magyarország kubai nagykövete. Polgár Viktor külügyi szóvivő azonban nem erősítette meg a Sport TV jelenlegi elnökének jelöltségét, de tulajdonképpen csak a szokásjog miatt.

"Igen, felkértek, hogy legyek kubai nagykövet, amit nagy örömmel fogadtam, és nagy megtiszteltetésnek tartok" - mondta az [origo]-nak Horvát János. A Sport TV jelenlegi elnöke azonban ennél bővebben nem kívánt nyilatkozni a felkérésről, így arról sem, hogy ki és milyen indokkal ajánlotta fel neki a nagyköveti tisztséget. A tévés külügyi felkéréséről először a hvg.hu írt a napokban.

Polgár Viktor külügyi szóvivő nem erősítette meg, hogy Horvát a nagykövetjelölt, bár ennek igazából csak a diplomáciai protokoll az oka. A szokásrend szerint ugyanis egészen addig szolgálati titok a jelöltek neve, amíg a Külügyminisztérium nem kap pozitív visszaigazolást a befogadó országból, így Polgár még nem kívánt válaszolni a Horvát jelölésével kapcsolatos kérdéseinkre.

A jelölteket meghallgatja az Országgyűlés külügyi bizottsága is, Horvát december 12-én áll az ellenzéki vezetésű bizottság elé, bár meghallgatása csak formális. A nagyköveteket ugyanis a kormányfő jelöli a külügyminiszter javaslatára, kinevezésüket a köztársasági elnök írja alá.

Horvát János több szálon kapcsolódik Kubához, számos filmet forgatott és könyvet írt a karibi szigetországról. Egy ideig egyetemre is járt Kubába, bár diplomáját az ELTE történelem-spanyol szakán szerezte.

Az elmúlt évtizedekben az MTV számos műsorában szerepelt Horvát, ezek közül talán a legismertebb az Ablak című magazin, újabban pedig az Aranyág egyik szervezőjeként-műsorvezetőjeként látható a képernyőn. Főállásban néhány éve a műholdas sportcsatornákat üzemeltető Sport TV elnökeként dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK