Többek között Orbán Viktort is meghívta a kormányfő arra az egyeztetésre, amelyen azt vitatnák meg, hogy Magyarország milyen szabályokat alkalmazzon a Romániából és Bulgáriából érkező munkavállalókkal szemben. A találkozót december 12-ére hívta össze a miniszterelnök. A Fidesz még nem döntötte el, hogy elmegy-e a találkozóra.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megbeszélést kezdeményezett a Románia és Bulgária uniós csatlakozása kapcsán felmerülő munkaerő-piaci kérdésekről - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében. A december 12-ére összehívott találkozóra meghívást kapott valamennyi parlamenti párt elnöke és frakcióvezetője, így többek között Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is.

Cser-Palkovics András, a Fidesz szóvivő-helyettese az [origo]-nak elmondta: a Fidesz már kedden megkapta a kormányfő meghívását, arról azonban még született döntés, hogy elmennek-e a találkozóra. Cser-Palkovics hozzátette: a kormányfő levelére várhatóan 1-2 napon belül válaszolnak.

Mindez azért érdekes, mert a balatonőszödi beszéd kiszivárgása óta a Fidesz nem áll szóba az általuk beteges hazudozónak nevezett Gyurcsány Ferenccel. Az ellenzéki képviselők a kormányfő felszólalásai alatt kivonulnak a parlamentből. A Fidesz képviselői nem mennek el többek között arra a tárgyalásra sem, melyet a kormányfő kezdeményezett az EP-delegáció tagjaival. Igaz, nagyvárosok fideszes vezetői leültek tárgyalni Gyurcsánnyal az uniós források elosztása ügyében.

A kormányfő az elmúlt hetekben több egyeztetést is kezdeményezett, többek között az önkormányzatok vezetőivel, a hátrányos helyzetű kistérségekkel, illetve az európai parlamenti képviselőkkel. A hivatalos kommunikáció szerint a kormányfő a nemzeti sorskérdésekről akar konzultálni, de az egyeztetések sorozata nyilván hozzásegítheti ahhoz is, hogy kitörjön a politikai elszigeteltségből, illetve a konfliktusok helyett az együttműködésre helyezze a hangsúlyt.