Disznózsír, szalámi és kacsamáj is fennakadt a szerda reggeli élelmiszerrazzián a Rákóczi téri piacon, ahol a hatósági állatorvosok ellenőrizték a piaci árusokat. A zsír azért lett gyanús, mert a gyártó cég engedélyét már fél éve visszavonták. A kora reggeli razziákhoz a piacosok már hozzászoktak és az sem háborgott, akinek lefoglalták a szalámiját. Riport a razziáról.

"Ez a zsír mikor érkezett? Két hete? Ez érdekes, mert a gyártónak júniusban vontuk vissza az engedélyét" - csapott le a gyanús termékre Helik Ferenc, a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző  Állomás igazgatóhelyettese a Rákóczi Csarnokban a szerda kora reggeli ellenőrzés során az egyik hentesüzletben.

Kollégája pedig, miközben a húskészítményeket nézegette, arra lett figyelmes, hogy az egyik paprikás szalámi a címke szerint 2007 október végéig fogyasztható. Amikor ez kiderült ,még az árusok sem vitatkoztak, elismerték, hogy valami nem stimmel a dátummal, így gyorsan le is szedték a pultról a szalámit, amit aztán zároltak az ellenőrök.

Később ugyanannál az üzletnél még az előre csomagolt kacsamájakat is be kellett szedni, mert nem volt rajtuk semmilyen felirat, így az sem derült ki, meddig áll el az áru. Ezért az ellenőrök a májat is elkobozták.

A razzia során ezen kívül csak néhány doboz tojással gyűlt meg az állatorvosok baja: Helik Ferenc amint kézbe vette az egyik dobozt, egyből gyanakodni kezdett, hogy az eredetigazolással nincs minden rendben. A tojásokról végül kiderült, hogy a jelölésük nem teljesen szabályos.

A szerdai razziára az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás központjából reggel hat óra előtt indult két állatorvos a piacra - ahová ezúttal az [origo] munkatársai is elkísérték őket. A csarnokban a helyben szolgálatot teljesítő két kollégájukkal kiegészülve járták körbe az üzleteket és raktárakat. A hatósági állatorvosok minden állati eredetű terméket ellenőriznek, így a húsok mellett a tojás, tejtermékek, méz vagy akár a száraztészta is hozzájuk tartozik.

A négyfős csapat a piacon nem próbált inkognitóban maradni, igaz, az előírás szerint kötelező fehér köpenyük és jegyzettömbjük miatt ez nehéz is lett volna. Helik Ferenc, a csapat vezetője szerint valószínűleg már akkor tudták a piacon, hogy jönnek, amikor megálltak az autóval a csarnok előtt. Néhány kiló árut még elpakolhatnak gyorsan, de nagyobb mennyiséget már úgysem tudnak eltüntetni előlünk - indokolta Helik, miért nem próbálták titkolni kilétüket.

Fotó: Szabó Pál

A piaci árusokat láthatóan nem lepte meg az ellenőrök akciója, és mindenki nagyon segítőkész volt velük. Az egyik üzlet vezetője azt mondta, már 31 éve húsos, most is két üzlete van, sok ellenőrzésen átesett már, nincs mitől tartania most sem. Még az sem volt ingerült, akinek lefoglalták a szalámiját és a kacsamájat is elbukta. Azt mondta, nem tudta, hogy szabálytalanul árulta a húsokat, az ellenőrök hívták fel erre a figyelmét.

A vásárlók közül többeknek feltűnt, hogy ellenőrök dolgoznak a piacon. Az egyik idősebb nő szerint már úgyis elpakoltak mindent az árusok, mostmár hiába méricskélnek, túl feltűnőek voltak az ellenőrök. Egy idős férfi pedig azt mondta, már évek óta erre a piacra jár, sosem kapott romlott húst, ezért szerinte nem is itt kellene vizsgálódni. 

36 ellenőr, 5000 bolt a fővárosban

A hatósági állatorvosok 5 ezer budapesti élelmiszer árusító helyet ellenőriznek - a vendéglők kivételével - az összes piac, élelmiszerbolt, élelmiszergyártó üzem hozzájuk tartozik. A 41 fővárosi piacra 16 állatorvos jut, így naponta, kétnaponta tartanak ellenőrzéseket. A nagyobb áruházak havonta, a közepes és kisebb vegyeskereskedések pedig negyedévente-félévente kerülnek sorra, a több ezer boltra ugyanis 20 ellenőr jut - mondta kérdésünkre Helik.

Fotó: Szabó Pál

Idén és tavaly 170-200 tonna húst foglaltak le, ez a szigorú uniós szabályoknak tulajdonítható, mert korábban 40-50 tonna volt egy évben a kifogásolt mennyiség - mondta az igazgatóhelyettes, aki hozzátette: a fővárosban naponta 20 ezer tonna élelmiszert adnak el.

Bár szigorú büntetést kell fizetniük azokak, akik romlott, vagy gyanús eredetű terméket árulnak, előfordult az is, hogy a megbírságolt cég eltűnt: hiába róttak ki 70 tonna romlott hús miatt 49 millió forint bírságot korábban egy vállalkozásra, nem fizették ki az összeget, a cég pedig megszűnt, vagyona nem maradt.

A mostani akció során mintegy 50 kiló szalámit zároltak és 7 kiló kacsamájat foglaltak le. A hibás vagy hiányzó címkék miatt minőségvédelmi bírságot szabnak ki várhatóan az üzletre, ez minimum 50 ezer forint lesz, emellett a lefoglalt áru elszállítását is ki kell fizetni, ami kilónként 500 forint.

Az utóbbi időben ennél azért nagyobb fogást is elkönyvelhettek már az ellenőrök: a Lehel téri piacon például 3 tonna romlott húst foglaltak le és 5 millió forintos bírságot szabtak ki, korábban pedig a Bosnyák téren találtak 180 kiló lejárt szavatosságú árut, ezért 600 ezer forint volt a büntetés.

Komáromi Gergely