Veszélyes babaruhától is óvják a vásárlókat

2006.12.06. 15:02

Gyerekjátéknak kinéző öngyújtót, szétolvadó kávéfőzőt és zárlatos karácsonyfaizzót is vehet az, aki nem szakboltokban, hanem piacokon, ismeretlen árusító helyeken szerzi be ajándékait. A fogyasztóvédelmi hatóságok szerdán bemutatót tartottak azokból az élet- vagy tűzveszélyes "pocsék áruk"-ból, amelyeket az elmúlt időszakban koboztak el. Sok helyen találtak például olyan bébiruhát, amellyel a gyerek akár meg is fojthatja magát.

Spontán demonstrációval indult szerdán az ünnepi bevásárlások veszélyeire figyelmeztető fogyasztóvédelmi sajtótájékoztató: valamelyik szemléltetésképpen bemutatott "pocsék áru" kivághatta a biztosítékot, mert kétszer is sötétbe borult a Szociális és Munkaügyi Minisztérium terme. Szerdán ugyanis már harmadik alkalommal tartották meg a "Pocsék áruk fóruma - antikarácsonyi vásár" elnevezésű, év végi vásárlási időszakot megelőző tájékoztatót, amellyel a lakosság figyelmét szeretnék felhívni a sokszor életveszélyes, ellenőrizetlen termékekre.

A fogyasztóvédelmi hatóságok által bemutatott elkobzott termékek nagy része szezonális cikk vagy olyan használati tárgy volt, amelyeket karácsonykor gyakran ajándékoznak egymásnak az emberek. Számtalan tűzveszélyes fényfüzér, izzó és lámpa kapható ebben az időszakban, akárcsak balesetveszélyes dísztárgyak és műszaki cikkek. Volt olyan - egy ismert márkanév pösze változatának megfelelő Sanusy elnevezésű - kávéfőző, amely annyira kiégett, hogy csak egy csésze maradt belőle egy szétolvadt, fekete műanyagpaca közepén.

Az utóbbi időben többször koboztak el a hatóságok életveszélyes gyerekruhákat, így például a divatosnak számító kapucnis babaruhákat. Sokan nem is tudják, hogy kapucnis felsőket hétéves korig nem szabad ráadni a gyerekere, mert ha a lelógó zsinór beleakad valamibe vagy a kisbabák maguk belekapaszkodnak, az fulladáshoz vezethet. Ugyanilyen veszélyes az is, hogy ezeknek a zsinóroknak a végén silány, könnyen leváló záró műanyag van, ami életveszélyes, mert a gyerekek lenyelhetik. Szerdán bemutattak egy sor játéknak látszó öngyújtót is, miközben egyetlen gomb megnyomására láng csap ki belőlük.

Elszállt a vasaló hátsó része

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki csak szakboltokban vásároljon, ne piaci vagy vásári árusoktól, mert utóbbiak már pár nappal később sem biztos, hogy megtalálhatók. "Gyanakodjunk, ha feltűnően olcsó terméket találunk, mert ez általában egybeesik a pocsékkal" - tette hozzá Csizmár Gábor. Elmondása szerint ezek a legjobb esetben csak elromlanak, de az is lehet, hogy a környezetre vagy az egészségre veszélyesek. Az is fontos, hogy magyar nyelvű használati útmutató tartozzon az áruhoz, a számla nélkül árusított cikkek pedig általában fogyasztóvédelmi szempontból is szabálytalanok.

A termékbiztonsági ellenőrzéseken leginkább műszaki cikkek akadnak fenn - mondta a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója. Wittich Tamás mutatott olyan kenyérpirítót, amely a beszorult kenyér miatt leégett, vagy vasalót, amelynek használat közben elszállt a hátsó része. Adataik szerint a szabálytalan, veszélyes áruk 90 százaléka kínai termék, amin sokszor hamisan szerepeltetnek uniós minőségi tanúsítványokat.

A főigazgató szerint a rendszeres fogyasztóvédelmi vizsgálatoknak megvan a hatásuk, az utóellenőrzéseknél ugyanis azt tapasztalják, hogy a boltok, árusok többsége jobban betartja a szabályokat. Ennek ellenére az élelmiszer-biztonság növelése érdekében jogszabály-módosításokat is terveznek, hogy a magasabb büntetési tételek elrettentsék a csalókat. "Ne csak pénzbüntetés legyen, mert azt könnyedén megkeresik a következő akcióval" - tette hozzá. Az [origo] kérdésére Kathi Attila, a fogyasztóvédelmi főfelügyelőség szóvivője elmondta: a slágertermékeket fokozottan ellenőrzik jelenleg is, a jövő héten például a szaloncukor-vizsgálat eredményeiről számolnak be.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK