Elavult bilincs könnyíthette a rabszökést

2006.12.06. 13:40

Több mulasztást is megállapított az a belső vizsgálat, amely a pénteki fogolyszökés körülményeit vizsgálta. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint ezek azonban nem játszottak közvetlenül szerepet a múlt heti szökében. A jelentés a hibák között említette, hogy több olyan bilincset is használ a rendőrség, amelyet segédeszközökkel ki lehet nyitni.

Kisebb mulasztásokat állapított meg az a vizsgálat, amelyet a pénteki fogolyszökés miatt rendelt el a büntetés-végrehajtás. Csere László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint a mulasztások azonban nincsenek közvetlen összefüggésben a pénteki szökéssel.

Nem merült fel többek között annak az őrnek sem a vétsége, aki a rabot pénteken a Budapesti Katonai Ügyészségre kísérte. Csere László elmondta: a személyi állomány több tagjánál azonban tapasztaltak mulasztást. Konkrétumokról az országos parancsnok arra hivatkozva nem beszélt, hogy azt a jelentést, amelyet a Budapesti Fegyház és Börtön, valamint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet készített, szerdán juttatták el az igazságügyi miniszterhez.

A mulasztásokkal kapcsolatban elmondta: a parancsnokok hatáskörébe tartozik, hogy milyen felelősségre vonásokat alkalmaznak. A parancsnok hozzátette: a belső vizsgálat nem derítette ki, hogy a rab hogyan vette le a fémbilincset. Csere szerint az azonban általánosságban megállapítható, hogy a bilincsek elhasználódottak. Intézkedett arról - mondta -, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek mérjék fel az eszközállományukat.

Csere elmondta: korábban is jelezték már az intézeteknek, hogy vegyék számba, és vonják ki a forgalomból azokat a bilincseket, amelyek segédeszköz nélkül vagy segédeszközzel nyithatóak. A költségvetési helyzet azonban nem teszi lehetővé, hogy ezeket az eszközöket lecseréljék - tette hozzá Csere. A parancsnok elmondta azt is, hogy a büntetés-végrehajtás évek óta létszámhiánnyal küzd. Az alapfeladatokat csak "túlszolgálattal" tudják megoldani.

A jelenleg is szökésben lévő rab pénteken ugyanabból az épületegyüttesből szökött meg, ahonnan 1999-ben a whiskys rabló. A férfi az ügyészség mosdójába kéredzkedett ki, majd bilincsétől megszabadulva leütötte őrzőjét, elvette a fegyverét, majd a kapunál lévő biztonsági őrök szeme láttára kimenekült az utcára. Ezt követően a rendőrség lezárta a Budapestről kivezető utakat, a város csomópontjain ellenőrizték az autósokat és a tömegközlekedési járművek utasait, de nem akadtak a rab nyomára. A rendőrség egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK