A mulasztásos törvénysértés megszüntetésére szólította fel a közigazgatási hivatal azt a négy budapesti önkormányzatot, amelynek a mai napig nem sikerül alpolgármestereket választania. A hivatalvezető év végéig adott haladékot, de arról, hogy mi lesz december 31. után, nem kívánt beszélni.

Megelégelte a közigazgatási hivatal, hogy a fővárosi, az I., IV. és X. kerületi önkormányzatok az október 1-i választások óta nem tudtak főpolgármester-helyetteseket, illetve alpolgármestereket választani, és ezzel mulasztásos törvénysértést követnek el. Forgács Imre, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője törvényességi észrevételében arra szólította fel az önkormányzatokat, hogy év végéig teremtsék meg a törvényes működés feltételeit - számolt be a Magyar Hírlap.

A közigazgatási hivatal akkor élhet a törvényességi észrevétel eszközével, ha egy önkormányzatnál jogszabálysértést tapasztal. Márpedig azzal, hogy nem választottak alpolgármestereket, a közigazgatási hivatal szerint az önkormányzatok megszegik azt az előírást, hogy a polgármestereknek szükség esetén helyettesíthetőiknek kell lenniük.

Az [origo] kérdésére, hogy mi történik, ha december 31-ig sem tudnak helyetteseket választani a testületek, Forgács nem kívánt válaszolni. Mint mondta, nem akar az események elébe menni. Egyelőre bízik abban, hogy a közigazgatási hivatal felhívásának meglesz a hatása.

Ha a testületek megalakulásuk után fél évvel sem tudják megkezdeni a működésüket, a közigazgatási hivatalnak joga van a feloszlatásukat kezdeményezni az önkormányzati miniszternél.  Erről, az Alkotmánybíróság véleményének kikérése után, az Országgyűlés dönt.

A Fővárosi Közgyűlés azért nem tudott főpolgármester-helyetteseket választani, mert Demszky Gábor főpolgármester nem fogadta el az MSZP jelöltjét, Gy. Németh Erzsébetet. A szocialisták ugyanakkor ragaszkodnak a jelöltjükhöz.

Az I. kerületben Sediánszky János alpolgármester-jelölt maga kérte, hogy ne szavazzanak róla addig, amíg nem tisztázódik, összeegyeztethető-e a poszt a Magyar Rádiónál betöltött állásával - írta a Magyar Hírlap. A IV. kerületben, Újpesten a testület többsége nem fogadta el a polgármester jelöltjeit, az MDF-es Hock Zoltánt és a kereszténydemokrata Szalma Botondot.

Kőbányán, a X. kerületben a Fidesz kötötte ki, hogy nem hajlandó megszavazni olyan MSZP-s politikusok kinevezését, akik szerintük felelősek a kerület rossz gazdasági helyzetéért, és ebben támogatja őket a helyi SZDSZ is, így az MSZP-nek nincs többsége a testületben.