Az APEH perbe fogását fontolgatja a baranyai iparkamara, miután a pécsi Zsolnay-szobor felújítására szánt felajánlások végül az adóhatóságot gazdagították. Pontosan nem tudni, hogy mennyi pénzről van szó, de a kamara titkára azt feltételezi, hogy több millió forinttól estek el. Az adóhatóság szerint a kamara nem volt jogosult adófelajánlások gyűjtésére.

Pert fontolgat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az APEH ellen, mert - mint utólag kiderült - a pécsi Zsolnay-szobor felújítására szánt felajánlások az adóhatóságot gazdagították. A kamara még tavasszal  indított akciót az évek óta leromlott állapotban lévő Zsolnay-szobor felújítására, kérve az embereket, hogy adójuk egy százalékát ajánlják fel a Pécs egyik jelképének számító emlékmű felújítására. A kamara december 13-ai közgyűlésén dönt róla, hogy pert indít-e az APEH ellen - mondta Síkfői Tamás titkár.

A Dunántúli Napló számolt be elsőként arról, hogy több tucatnyi adakozó a közelmúltban levelet kapott az APEH-től, miszerint a szobor felújításra szánt pénzüket nem kaphatja meg az iparkamara. Az indoklás szerint olyan szervezetet neveztek meg kedvezményezettnek, amely a törvény szerint nem részesülhet adófelajánlásból. Síkfői Tamás szerint azonban a kamara jogosult a felajánlások fogadására, mert kamarájuk 2001 óta kiemelten közhasznú társaság.

"3-8-50 millió forint. Nem tudom, hogy pontosan mennyi pénz veszhetett el" - közölte Síkfői, majd hozzátette: mindenképpen felújítják a szobrot, ami több szálon kapcsolódik a kamarához. Zsolnay Vilmos keramikus volt ugyanis az alapítója 1881-ben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának, majd a halála után ez a szervezet állíttatta fel a szobrot 1907 októberében.

Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének vezetőjétől megtudtuk, hogy munkaadói érdekképviseletek valóban nem lehetnek kedvezményezettek, kiemelten közhasznú társaságok viszont igen. Zara azt is elmondta, hogy a pénz azért került az APEH pénztárába, mert az adóhivatal úgy tekint a pénzre a szerinte jogtalan felajánlás után, hogy az a magánszemélyek adója, ami egyébként is hozzájuk került volna.

Megkeresésünkre Tímár Edit, az APEH szóvivője közölte, hogy konkrét ügyről az adótitok miatt nem nyilatkozhat.

A szobor jövőre esedékes jubileumára már 2005-ben indult egy pénzgyűjtő akció, amiből 14 millió forint jött össze. Ebből egyelőre csak a további állapotromlást tudta megállítani az önkormányzat.

Lencsés Csaba