Akár a hét végéig is a polcokon maradhatnak olyan élelmiszerek, amelyek szavatossági idejét a héten lebuktatott forgalmazó cégek dátumozták át, hogy tovább árulhassák őket. Az élelmiszer-ellenőrök eddig a bizonyítékokra vártak, most viszont már a címkehamisító cégek nevét is nyilvánosságra hozták. A lefoglalt dokumentumok szerint országszerte több mint 1200 üzletbe kerültek átdátumozott élelmiszerek.

"Friss" - hirdeti a nagybetűs felirat azoknak a Németországból importált tojásoknak a dobozán, amelyekből egymillió darabot foglaltak le az élelmiszer-ellenőrök december elején. A tojás ugyan nem, a szavatossági időt jelző felirat azonban valóban friss, mivel azt a forgalmazó cég - több mint 400 másik élelmiszerrel együtt - átdátumozta. A december eleje óta megvizsgált négy törökbálinti raktárban olyan, 2007-es dátummal ellátott müzliszeleteket is találtak, amelyeket eredetileg 2004 márciusáig lehetett volna eladni, és amilyeneket a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás szerint még most is találhatunk a boltok polcain. Az élelmiszerek lejárati idejét hamisító cégek nevét az ellenőrök csütörtökön nyilvánosságra hozták.

A december elején lefoglalt raktárakat üzemeltető cégek a M.E.G.A. vállalatcsoportba tartoznak - számolt be a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás főállatorvosa. Virsinger György elmondta, hogy az egyes cégek, a M.E.G.A. Trade, a M.E.G.A. Trade Dis, a M.E.G.A. Food  és a M.E.G.A Food Dis Kft számos országból importáltak nagy mennyiségben különféle termékeket, így például müzliket, bioélelmiszereket, tejtermékeket, pástétomokat, csokoládékat és más édességeket.

A cégek naponta 5-10 kamionnyi élelmiszert hoztak be az országba, és csak az utóbbi két hónapban körülbelül 1,6 milliárd forint értékben adtak el a kifogásolt termékekből országszerte - mondta Virsinger György, aki szerint még nem lehet tudni, hogy összesen mennyi átdátumozott, lejárt élelmiszer került forgalomba. Az viszont már most valószínű, hogy 100 tonnánál is több - mondta.

Az átcsomagolt árukból jelenleg is lehetnek a boltok polcain, mert a forgalmazó cég országszerte több mint 1200 üzletnek szállította termékeit - tette hozzá Virsinger. Az érintett nagykereskedelmi láncoknak és üzleteknek az élelmiszer-ellenőrök elküldték a termékek listáját, így azok a hatóság szerint a hét végére már sehol nem lesznek forgalomban. Eddig azért nem vonhatták vissza a termékeket az üzletekből, mert a kézzelfogható bizonyítékok és a pontos dokumentáció megérkezése előtt a főállatorvos szerint az intézkedés megsértette volna az arányosság elvét.

Virsinger György hangsúlyozta, hogy bár az átdátumozott élelmiszereket mindenképpen vissza kell vonni és meg kell semmisíteni, ez nem azt jelenti, hogy a lejárt szavatosságtól az élelmiszer mérgezővé válna. "Csak az élelmiszer-biztonsági kockázat nő meg" - mondta, hozzátéve, hogy az élelmiszerraktárak dolgozói és biztonsági őrei is ettek ezekből az átcímkézett termékekből, de eddig nem lett semmi bajuk tőle.

Szagot fogtak az ellenőrök

A Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás főállatorvosa szerint a M.E.G.A cégcsoportnál már korábban is találtak szabálytalanságokat, az is előfordult, hogy rövid időre ezért felfüggesztették a működésüket. A valószínűleg közös tulajdonban lévő forgalmazó cégek ezért is hoztak létre újabb és újabb kft.-ket - vélte a főállatorvos, hozzátéve, hogy most is egy felfüggesztés utóellenőrzése miatt jártak az érintett raktárakban, amikor a címkehamisítást leleplezték.

Az akció csak azért lett sikeres, mert az egyik ellenőrnő a raktárban megérezte a nyomdafesték lemosására (és például körömlakk lemosására) használt aceton szagát, és ezért bement abba az irodahelyiségbe is, ahova az élelmiszer-ellenőrök egyébként nem szoktak. Itt találták meg azokat a számítógépeket és nyomtatókat, amelyekkel nagy mennyiségben dátumozták át a lejárt termékeket.

Virsinger szerint a módszer, az acetonos lemosás és a matricával való felülragasztás nem ismeretlen az élelmiszer-ellenőrök előtt, de ilyen szervezett formában és ilyen mennyiségben még nem találkoztak vele. Bár a lefoglalt dokumentumok vizsgálata még nem zárult le, a főállatorvos szerint több 10 milliós, akár 100 milliós nagyságrendű büntetésre is számíthatnak a vétkes cégek. Ezenfelül már a Pest megyei rendőrség is nyomozást indított rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt, és Virsinger szerint termékhamisításban, egészségügyi veszélyeztetésben és gazdasági bűncselekményekben is bűnösnek találhatják a címkehamisítókat.

Az érintett cégek vezetőit ugyanakkor nem lesz könnyű megtalálni, mivel még az ellenőröknek sincs kapcsolatuk velük. A lefoglalt telephelyeken két raktáros segíti a hatóságok munkáját, a tulajdonosok pedig - mint Virsinger fogalmazott - "nem igazán akarnak a hatósággal együttműködni". Ennek ellenére a főállatorvos szerint várhatóan két héten belül teljesen felgöngyölítik az ügyet.

Visnovitz Péter