Az V. kerület polgármester, Rogán Antal nyílt levélben fordult Szili Katalin házelnökhöz a Képviselői Irodaház körüli parkoló helyzetének rendezése érdekében. Rogán szerint ugyanis a képviselők jogellenesen parkolnak ingyen. Szili Katalin azt válaszolta: eddig semmilyen tájékoztatást nem kapott az V. kerületi polgármestertől a parkolási problémákról.

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere csütörtöki nyílt levelében Szili Katalin házelnök személyes közbenjárását kérte a Képviselői Irodaház körüli parkoló helyzetének rendezése érdekében, és azt javasolta, hogy nyissák meg mindenki előtt azokat a parkolóhelyeket, amelyek megváltására az Országgyűlésnek nincs pénze.

Az ősszel megválasztott polgármester novemberben jelentette be, hogy megszüntetné az ingyenes parkolást a kerületben lévő közintézmények körül. Szili Katalin azonban - tekintettel arra, hogy az Országgyűlésnek 60 millió forintjába kerülne a parkolóhelyek megváltása - az Országgyűlés főigazgatóját bízta meg, hogy tájékozódjon Rogán Antalnál az ügyben.

Az V. kerületi fideszes polgármester csütörtöki nyílt levelében már arról számolt be, hogy megbeszélést folytatott az Országgyűlés gazdasági főigazgatójával, Bakos Emillel, azonban az általa felvázolt megoldási javaslatokat - csökkentett díjfizetés, a parkolási terület kisajátítása, műveleti területté nyilvánítás vagy alacsonyabb díjfizetési zóna megállapítása - teljesen elfogadhatatlannak tartja.

Rogán Antal szerint az egyetlen lehetséges megoldás, ha az Országgyűlés "addig terjeszkedik, ameddig a takarója ér", vagyis csak annyi parkolóhely után fizeti ki a megváltási díjat, amekkora költségvetési forrás a rendelkezésére áll, a többi parkolóhelyet pedig az V. kerület felszabadítja a nyilvános és közcélú parkolás előtt.

A polgármester nyílt levelében arra kéri Szili Katalint, hogy személyesen járjon közben a parkolási helyzet mielőbbi rendezése érdekében. Rogán Antal arra is felhívja a házelnök figyelmét, hogy országgyűlési képviselőtársaitól úgy értesült, hogy kormánypárti képviselők költségvetési módosító indítványokkal a Belváros számára szánt kormányzati pénzekből vonnák el a parkolóhely-megváltási díjat.

"Az ilyen zsarolási kísérletek nyilvánvaló aggodalommal töltenek el" - írja a fideszes politikus, aki ezért is szeretné Szili Katalin közbenjárását kérni a megnyugtató és törvényes megoldás megkeresése érdekében. Rogán Antal levelében arról is ír, hogy saját "háza táján", a   Belvárosi Polgármesteri Hivatal épülete előtti parkoló ügyében sem volt könnyű dolga: csütörtökön az önkormányzat több dolgozója ellen volt kénytelen fegyelmi eljárást indítani a parkolási szabályok be nem tartása és hivatali túlkapás miatt.

- Jobban örültem volna, ha Rogán Antal nyílt levél helyett közvetlenül hozzám fordul ebben az ügyben - reagált az MTI-nek a nyílt levélre a házelnök. Szili Katalin ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy hivatalosan eddig semmilyen tájékoztatást nem kapott az V. kerületi polgármestertől a parkolási problémákról. Ezért úgy vélte, hogy a törvényesség betartatásán túl a képviselőnek politikai szándékai is vannak. Hangsúlyozta: nem kér kiváltságokat a parlamenti képviselők számára, de azt szeretné, hogy az egyeztetés a megfelelő módon történjen és partnernek tekintsék. Szili Katalin leszögezte: egyetlenegy megoldás létezik a parkolás kérdésében, a törvényes megoldás.