Nem értenek egyet a Vas megyei szabad demokraták sem a nyugat-dunántúli környezetvédelmi felügyelőség szombathelyi laboratóriumának, sem az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának az SZDSZ-es Persányi Miklós vezette környezetvédelmi tárca által tervezett megszüntetésével. Korábban már az ombudsman is kifogásolta a tervezett intézkedéseket, amelyeket a tárca azzal indokolt, hogy csak a felesleges kapacitásokat és a párhuzamosságokat számolják fel.

Nem mondható szokványosnak, hogy az SZDSZ helyi szervezete különvéleményt alakít ki egy, a szabad demokraták által vezetett minisztérium döntéseivel kapcsolatban, most mégis ez történt - jelentette ki Németh Kálmán, az SZDSZ Vas megyei szervezetének elnöke csütörtöki tájékoztatóján. "Úgy érezzük, a nyilvánosság elé is ki kell állni, ha már a háttérben való lobbizás eredménytelen volt" - mondta.

Hozzáfűzte: a Vas megyei szabad demokraták nem értenek egyet sem a nyugat-dunántúli környezetvédelmi felügyelőség szombathelyi laboratóriumának, sem az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának a szaktárca által tervezett megszüntetésével. "Nem követhető és nem elfogadható az a fajta módszer, hogy az érdekeltek és főleg a helyi vezetők megkérdezése nélkül történjenek olyan változások, amelyek jelentősen befolyásolják a város, a térség életét" - mondta.

A háttértárgyalásaik sikertelenségének okaira vonatkozó kérdésre válaszolva a megyei elnök kijelentette: "az SZDSZ-ben a vidéknek nem tulajdonítanak olyan fontosságot, mint amilyet megérdemelne". Varga Tamás szombathelyi szabad demokrata önkormányzati képviselő, környezetvédelmi szakember a sajtótájékoztatón kifejtette: sem szakmailag, sem politikailag nem tartják elfogadhatónak és racionálisnak a szaktárca megyét érintő döntéseit.

"A laboratórium megszüntetésével 22 magasan képzett környezetvédelmi szakember került Szombathelyen az utcára, miközben egy középiskolában és a helyi főiskolán is nemrég indult el a környezetvédelmi szakemberek képzése" - mondta. Varga Tamás emlékeztetett arra, hogy a 2005-ben uniós forrásból fejlesztették fel 2,5-3 milliárd forintos beruházással a laboratóriumot, amely akkreditált laboratóriumként működött. "Akkor egy szabad demokrata államtitkár adta át a beruházást, most pedig egy szabad demokrata miniszter jóváhagyásával szűnik meg, ami politikailag sem elfogadható" - mondta.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának tervezett megszűntetésével kapcsolatban Varga Tamás kijelentette: nem állja meg a helyét, hogy ez a legkisebb nemzeti park, hiszen találhatók az őrséginél kisebb területű nemzeti parkok az országban. Az pedig, hogy a legkevesebb emberrel dolgozik, éppen a nemzeti park hatékonyságát mutatja.

A vasi SZDSZ mellett korábban már bírálta a tárca elképzeléseit Lenkovics Barnabás ombudsman és Takács Albert, az ombudsman általános helyettese és több környezetvédő szervezet is. Lenkovics korábban az [origo]-nak elmondta: a környezetvédelmi hatóságok kevesebb emberrel képtelenek lesznek fellépni a szennyezések ellen, mivel már a jelenlegi kapacitásuk miatt sem képesek erre. Takács Albert pedig korábban úgy érvelt: takarékosságra hivatkozva nem lehet leépítést végezni a környezetigazgatásban, miközben az ország évről-évre egyre több környezetvédelmi feladattal szembesül. Takács szerint ezért nem elbocsátásokra, hanem a környezetvédelmi állami apparátus bővítésére van szükség.

R. Bakonyi Ágnes, a minisztérium szóvivője korábban azt mondta az összevonásokkal és leépítésekkel kapcsolatban, hogy csak a felesleges kapacitásokat és a párhuzamosságokat számolják fel. A szóvivő szerint többek között nincs szükség annyi laboratóriumra, mint amennyi a hatósági feladatokat ellátó környezetvédelmi felügyelőségnél működik. Az őrségi nemzeti parkrólpedig azt közölte: ez a legfiatalabb és a legkisebb nemzeti park, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban nem volt jó ötlet a létrehozása.

MTI/[origo]