Élőlánccal tiltakozott vasárnap az Országos Gyógyintézeti Központ több száz dolgozója és betege az intézmény sorsának bizonytalansága miatt a kórház Szabolcs utcai épületénél. A Fidesz a dél-pesti kórházért demonstrált.

A körülbelül 500 tüntető - köztük dolgozók, volt és jelenlegi betegek - azért vonult utcára, mert a hatszáz ágyas, nyolcszáz dolgozót alkalmazó, tízmilliárd forintos évi költségvetésű, állami fenntartású intézmény nem került a súlyponti kórházak listájára. A tiltakozók közleményükben azzal indokolták a megmozdulást, hogy úgy érzik: a százhúsz éves intézmény végveszélybe került, sorsa teljesen bizonytalanná vált.

Az Országos Gyógyintézeti Központ honlapján a hazai progresszív betegellátás meghatározó intézményeként mutatkozik be. Külön kiemelik, hogy a Szabolcs utcai kórházi telepen befejezéséhez közeledik az ország legnagyobb és legmodernebb őssejt-transzplantációs központjának építése.

Demonstrációt szerveztek a Fidesz és a KDNP budapesti parlamenti képviselői is vasárnap a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületénél, mert nem látják biztonságban az intézmény jövőjét. Állításuk szerint a kormányzat 1347-ről 562-re csökkentené a kórház aktív ágyainak számát.

A tüntetésen Pesti Imre ,a Fidesz országgyűlési képviselője bejelentette, hogy - a karácsonyi ünnepek kivételével - minden hét végén "kórházmentő demonstrációt" tartanak valamelyik fővárosi egészségügyi intézmény mellett.