Az élelmiszerárusok után a pirotechnikai eszközökkel kereskedők számíthatnak nagy ellenőrzésekre. A vámosok az illegális petárdaárusokra hajtanak.

Forrás: MTI
Sokba kerülhet a petárdázás

A Vám- és Pénzügyőrség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai az év végéig az egész ország területén közösen ellenőrzik a különböző pirotechnikai eszközökre vonatkozó szabályok betartását. Az ellenőrzésen már fennakadt a józsefvárosi piac két vietnámi árusa, akik illegális pirotechnikai eszközöket árultak. Emellett két gazdátlan csomagban több mint 2000 darab petárdát, rakétát, tűzijátékot és golyós bombát találtak, több százezer forint értékben. A veszélyes eszközöket a pénzügyőrök lefoglalták és a két vietnámi állampolgár ellen eljárást indítottak.

Magyarországon tavaly ősz óta tilos petárdát árusítani, birtokolni vagy használni. Ugyanakkor az úgynevezett "kis tűzijáték" termékek zöld utat kaptak. Ilyen pirotechnikai eszköz például a tűzforgó, a vulkán, a vezetőpálcás rakéta vagy a szikraszökőkút, amely különféle színű szikrákat lövell ki, a csóva magassága pedig a négy métert is elérheti.

Ezeket a termékeket december 28. és 31. között bárki megvásárolhatja, aki elmúlt 18 éves, de a kisebbeknek sem kell lemondaniuk szilveszterkor a tüzes látványosságokról. Játékos pirotechnikai eszközt  - vagyis tortára való kis rakétát, pattogó effektet, sárkánytojást, zenélő virágot - már 14 éves kor felett lehet vásárolni egész évben.