Gyurcsány Ferenc kormányfő abban bízik, hogy meggondolják magukat  Fidesz  európai parlamenti képviselői, és mégis hajlandóak egyeztetni vele a "nemzeti sorskérdésekről". Az eredetileg vasárnapra tervezett találkozót későbbi időpontra halasztották, a kormányszóvivő szerint azért, mert néhány képviselőnek más programja volt.

Továbbra is konzultálna Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az európai parlamenti (EP) képviselőkkel, annak ellenére, hogy a Fidesz képviselői korábban jelezték, nem vesznek részt az eredetileg december 10-re tervezett a találkozón. Danks Emese kormányszóvivő vasárnap közölte, a kormányfő új időpontban, január 19-én találkozna a 24 EP-képviselővel.

A kormányszóvivő közleményében azt írja, Gyurcsány Ferenc bízik benne, hogy a Fidesz képviselői is felülvizsgálják korábbi álláspontjukat, és elfogadják a meghívást. A kormányfő szerint "nemzeti sorskérdésekben" együttműködésre van szükség a politikai erők között, ezért kezdeményezte az egyeztetést az EP-képviselőkkel.

Az új dátum kitűzésére Danks szerint azért volt szükség, mert a képviselők egy részének az eredeti, december 10-i időpont korábban leszervezett elfoglaltságaik miatt nem volt alkalmas. A miniszterelnök az Európai Parlament magyar képviselői és a magyar kormány közötti együttműködés intézményes feltételeinek megteremtéséről és az Európai Unió bővítési politikájáról konzultálna a képviselőkkel.

A Fidesz EP képviselői korábban "látványpolitikai akciónak" minősítették Gyurcsány kezdeményezését, és bejelentették, nem vesznek részt a találkozón. Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese az [origo]-nak azt mondta, Gyurcsány Ferenc csak a politikai elszigeteltségből próbál kitörni, és ezeken az egyeztetéseken nem lehet érdemi eredményeket elérni, azok csak a médiának szólnak.