Hat miniszternek oszt jutalmat Gyurcsány

2006.12.11. 8:38

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos, Gráf József földművelésügyi miniszter, Kiss Péter munkaügyi miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Hiller István oktatási miniszter, Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Veres János, a Pénzügyminisztérium vezetője kap év végi jutalmat - döntött a miniszterelnök. A 600 ezer és 1,2 millió közti jutalmat van, aki nem veszi fel és olyan is akad, aki jótékonyságra használja. A kormányfő döntését, hogy a reformok megvalósításában élen járó miniszterek pénzjutalmat kapnak, a Fidesz hevesen támadja.

Hat olyan miniszternek és egy kormánybiztosnak osztott jutalmat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akikre - megítélése szerint - az elmúlt fél évben a reformok és a középtávú fejlesztéspolitika megalapozásában és elindításában meghatározó szerep hárult. Az [origo] - a Kormányszóvivői Iroda közlése alapján, mely szerint egy miniszter illetménye havonta 1.234.500 forint - kiszámolta a jutalmak összegét.

A nyilvánosságra hozott lista alapján jutalmat kapnak a következő miniszterek:

- Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos 1 havi illetményének megfelelő összeget (1.234.500 forintot) kap az Új Magyarország Fejlesztési Terv elkészítéséért, a fejlesztési terv szakmai és társadalmi egyeztetésének sikeres lebonyolításáért, az operatív programok előkészítéséért.

- Gráf József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője 1 havi illetményének megfelelő összeget (1.234.500 forintot) kap a széleskörű partnerségen nyugvó új agrárpolitika megteremtéséért, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv eredményes végrehajtásáért.

- Kiss Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője 3 heti illetményének megfelelő összeget (926 ezer forintot) kap a fenntartható és igazságos nyugdíjrendszer új szabályozásában, valamint a szociális ellátórendszer átalakításában elvégzett munkájáért.

- Szekeres Imre, a Honvédelmi Minisztérium vezetője 3 heti illetményének megfelelő összeget (azaz 926 ezer forintot) kap a magyar haderőreform folytatásáért, a minisztérium hatékony átszervezéséért.

- Hiller István, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetője 3 heti illetményének megfelelő összeget (926 ezer forintot) kap a felsőoktatási reform második szakaszának előkészítéséért és elindításáért.

- Molnár Lajos, az Egészségügyi Minisztérium vezetője 2 heti illetményének megfelelő összeget (617 ezer forintot) kap az egészségügyi reformtörvények kidolgozásában nyújtott teljesítményéért, illetve az egészségügyi reform első ütemének elindításáért.

- Veres János, a Pénzügyminisztérium vezetője 2 heti illetményének megfelelő összeget (617 ezer forintot) kap a konvergenciaprogram elkészítéséért.

Nem szívesen beszélnek a jutalomról

"Én mennyit kaptam? Három hetet?" - reagált a három heti illetménynek megfelelő jutalmára utalva a Parlament folyosóján Kiss Péter munkaügyi miniszter, aki kérdésekre viszont nem akart válaszolni.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter azt mondta, hogy csak most értesült a jutalmazásáról, egyébként pedig úgy gondolja, hogy a munkáját és annak eredményeit nem neki kell értékelnie. Azokra a felvetésekre nem kívánt reagálni, hogy szerinte megérdemelte-e a jutalmat, illetve, hogy szerencsésnek tartja-e, hogy amikor sokaknak kevesebb pénzből kell megélnie, a miniszterek egy része jutalmat kap. Molnár annyit tett hozzá nyilatkozatához: jutalmát egy hajléktalanokat segítő intézménynek ajánlja fel.

Gráf József földművelésügyi miniszter - aki újságíróktól értesült arról, hogy jutalmat kapott - azt mondta, a "költségvetés jelenlegi helyzetében" a pénzt nem fogja felvenni. A miniszter megjegyezte: fontos, hogy a miniszterelnök értékelje beosztottjai munkáját. Arra a kérdésre, hogy mivel érdemelte ki a jutalmat, három érvet sorolt fel: hogy rend van az általa iránytott ágazatban, mert a gazdák időben hozzájutnak a pénzükhöz, és szerinte az élelmiszerbiztonság területén is sokat dolgoztak. Harmadikként pedig azt említette, hogy a politika helyett igyekszik szakmai kérdésekkel foglalkozni.

Bajnai Gordon kormánybiztos közleményben tudatta, hogy jutalmát egy súlyosan beteg gyermekeket támogató közhasznú alapítvány javára ajánlja fel. Hiller István az Eötvös Kollégiumot támogatja a neki járó jutalommal. Veres János az [origo]-nak elmondta, hogy a nyírbátori szegény gyerekek karácsonyára fordítja jutalmát.

Könyvjutalmon viccelődött a kimaradó Lamperth

Nem kapott jutalmat Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot vezető Lamperth Mónika, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot vezető Kóka János, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, és Göncz Kinga külügyminiszter.

Danks Emese kormányszóvivő az [origo] azon kérdésére, hogy lesz-e olyan miniszter, aki büntetést kap, azt felelte, hogy nem terveznek ilyet.

Lamperth Mónika nem tudott róla, hogy ő azon miniszterek között van, akik nem kapnak jutalmat. Az [orio]-nak annyit mondott, hogy ez a miniszterelnök döntése volt és ő nyilván megindokolja majd. "Én biztos könyvjutalmat kapok" - tette hozzá viccelődve Lamperth.

A Fidesz szerint szégyenteljes a jutalomosztás

"Szégyen, hogy Gyurcsány Ferenc a megélhetési válság küszöbén azzal alázza meg a magyar embereket, hogy pénzjutalmakat osztogat a megélhetési válság sztahanovistáinak" - regált a jutalmazás hírére - amelyet a Népszava tett közzé szombaton - a Fidesz vasárnap. Szijjártó Péter, a párt szóvivője szerint az a miniszter kap jutalmat, aki a lehető legtovább jutott az emberek megsarcolásában, azonban nem demokrata, aki azért díjazza minisztereit, hogy még nehezebbé tegyék a családok életét.

Danks Emese kormányszóvivő a Fidesz kritikáira azzal válaszolt, hogy a minisztériumok felsővezetői az Orbán-kormány idején 3-6 havi jutalmat kaptak, de volt példa arra is, hogy 15 havi prémiumot kapjon valaki 13. havi fizetésével együtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK