Durva cigányellenes szövegek miatt indult vizsgálat egy rendőrségi honlap ellen, amelynek működését is felfüggesztette az országos rendőrfőkapitány - írja a Népszabadság. A Holdudvar nevű, rendőrségi belső használatra szánt honlapon folyó gyűlöletkeltésre egy aktív cigány és egy nyugdíjas nem cigány rendőr hívta fel a figyelmet.

Vizsgálatot rendelt el a az országos rendőrfőkapitány, Bene László, miután felfügesztették a működését egy belső rendőrségi honlapnak, amelyen durva cigányellenes, rasszista kifejezések sorjáztak. A vizsgálatot a fegyelmi osztály végzi már több mint egy hónapja, és hamarosan véget is ér - ígérte a rendőrség szóvivője, Garamvölgyi László.

A jelenségre egy Tolna megyei cigány rendőr hívta fel a figyelmet, aki CD-t szerkesztett egy volt kollégájával a honlapon található szövegekből, melyeket egy tanulmány kíséretében elküldtek az ORFK-nak - írja a Népszabadság.

A lap szerint a rendőrök belső használatára szánt Holdudvar című honlapon egyebek mellett olyan kifejezéseket használtak a látogatók, mint Gangesz-parti székely, indomagyar, tenyészgorilla, buckalakó, réti néger, genetikai hulladék, agyamputált. A honlapot kizárólag rendőrök vagy a rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak érték el. Egyes hozzászólók Indiába küldenék, mások "golyó általi kötelet" javasolnak a romáknak.

A Népszabadság szerint a CD két szerkesztője nem szeretné azt a látszatot kelteni, hogy a rendőrök túlnyomó többsége rasszista lenne, céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az előítéletekre, amelyek rendőrök esetében különösen veszélyesnek tekinthetők. Egyikük - Máté Mihály, egy nyugdíjba vonult nyomozó, aki jelenleg kulturális antropológiából írja diplomamunkáját - szerint a cigányellenesség újra és újra felüti a fejét - a rendőrök között is. Mint a lapnak elmondta, az ezredforduló környékén készült egy felmérés a rendőrök körében a rasszizmusról, de annyira lesújtó volt az eredmény , hogy nem hozták nyilvánosságra.

Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is foglalkozni fog az üggyel: azt mondta, még hétfőn levelet ír Bene Lászlónak, hogy tájékoztatást kérjen. "A rendőrségen belül valószínűleg a rasszista nézetek a társadalmi átlagnak megfelelőek, de a rendőrség esetében a rasszizmus lényegesen veszélyesebb, mint egyébként" - jelentette ki az ombudsman.