Előkerült a címkés cégek osztrák tulajdonosa

2006.12.11. 16:56

Egy osztrák napilapnak adott nyilatkozatában mindent tagadott az a férfi, akinek cégei a magyar hatóságok szerint lejárt szavatosságú termékeket dátumoztak át. Közben felháborodtak a kereskedők a földművelésügyi tárca listája miatt, amelyen azok a boltok szerepelnek, amelyek rendeltek az osztrák férfi által tulajdonolt cégcsoporttól.

Minden gyanúsítást visszautasít a MEGA-cégcsoport osztrák tulajdonosa, Erst Stefan Fischer. A cégcsoport a hatóságok gyanúja szerint lejárt szavatosságú termékek címkéjét hamisította meg úgy, hogy frissnek tűnjenek. Fischer egy bécsi napilapnak, a Kronenzeitungnak adott nyilatkozatában azt mondta, minden alapot nélkülöznek az ellene felhozott vádak. Azt állítja, soha nem került tőle lejárt szavatosságú áru a kereskedelembe, és valakik lejárató kampányt folytatnak ellene. Fischer szerint voltak ugyan áruk, amik már közel jártak a lejárat idejéhez, de ezeket olcsóbban adták.

Fischer állítja, a törökbálinti raktárban talált címkenyomtatót csak arra használták, hogy a dátumokat megfordítsák, vagyis a Magyarországon szokásos formában tüntessék fel a termékeken. A cégtulajdonos hínévrontás miatt pert fontolgat.

A M.E.G.A. cégcsoport fő tulajdonosát, az osztrák Ernst Stefan Fischert az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság emberei jól ismerik. Virsinger György, a a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás főállatorvosa megfogalmazása szerint korábban több vizsgálatnál kifejezetten arrogánsan viselkedett a kiérkező ellenőrökkel. "Mikor felfedeztük a hátsó helyiséget, ahol a hamisításhoz használt berendezések voltak, Fischer úr eltűnt, azóta nem láttuk" - tette hozzá.

Felháborodás az újabb lista miatt

Közben a meghamisított szavatossági idejű termékek listája után a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vasárnap nyilvánosságra hozott egy kimutatást is, amelyből kiderül, mely boltoknak, áruházaknak szállított árut a M.E.G.A. cégcsoport október elseje és november 30. között. A cégcsoport a hatóságok gyanúja szerint lejárt szavatosságú termékek címkéjét hamisította meg úgy, hogy frissnek tűnjenek.

A csaknem 1500 boltot tartalmazó listán gyakorlatilag valamennyi magyarországi kiskereskedelmi hálózat egységei megtalálhatóak, amelyek ez alatt a két hónap alatt több mint 1,5 milliárd forint értékben rendeltek élelmiszereket a cégcsoporttól. Az összesítésből kiderül, hogy a cégek többsége határidőben fizetett, vagyis ez a pénz nagy része biztosan befolyt a M.E.G.A.-csoporthoz.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hétfőn állásfoglalást adott ki, amelyben "megdöbbenését fejezte ki" az FVM által közzétett adatok miatt. Az érdekvédelmi szervezet szerint azzal, hogy a lista részletes számla- és forgalmi adatokat tartalmaz a M.E.G.A. cégcsoport eladásairól, lejáratják a kereskedőket, és félrevezetik a közvéleményt.

Az OKSZ azt állítja, hogy a hatóságtól csak teljesen általános információkat kaptak az ügyben, valamint egy aláírás nélküli, december 6-án kelt iratot. Ebben csak javasolták a kereskedőknek, hogy a hatósági vizsgálat befejezéséig a termékek forgalmazását függesszék fel, de szerintük pontos adatokat tartalmazó, hivatalos határozat eddig még nem született.

Erre reagálva Virsinger György, a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás főállatorvosa az [origo]-nak elmondta: folyamatosan dolgoznak a pontos és korrekt határozaton, amely a napokban el is készül. "Ehhez több mint négyszáz terméket kell regisztrálnunk, lejárati idővel, azonosító számmal, a gyártó megjegyzésével és még sorolhatnám, ez nem megy azonnal" - jelentette ki a főállatorvos.

A rendőrség már vasárnap arra kérte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy túlságosan részletes információk nyilvánosságra hozásával ne veszélyeztesse a nyomozás sikerét. Hétfőn jelentették be, hogy hét fővel megemelték az üggyel foglalkozó nyomozócsoport létszámát, így már 17 fős, revizorokkal és más szakértőkkel bővített csoport végzi a különböző telephelyeken, raktárakban lefoglalt termékek és a dokumentumok átvizsgálását.

Eltűnt a korábban arrogáns tulajdonos

Kérdésünkre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, egyelőre nem keresik egyik tulajdonost sem, hiszen még a bizonyítékok feltárása zajlik. "A gazdaságvédelmi kollégák folyamatosan vizsgálják a könyveléseket, pontosan fel kell tárni, ki hozta meg a hamisítással kapcsolatos döntéseket, ki a felelős" - tette hozzá Lukácsi Zsuzsa. Szerinte csak hetek múlva kerülhet sor a tulajdonosok kihallgatására, ha az idézés ellenére nem jelennek meg, akkor lehet ellenük körözést kiadni.

A Spar Magyarország Kft. hétfőn ugyanakkor azt közölte, hogy az ügy hivatalos kimenetelétől függetlenül feljelentést tesz a hamisított termékeket szállító M.E.G.A. Trade cégcsoport ellen. Az FVM listáján is szereplő társaság közleménye szerint az elmúlt két hónapban bruttó 114 millió forint értékű árut vásároltak a cégcsoporttól, de mikor kiderült a lejárt szavatosságú termékek átdátumozása, azonnal felfüggesztették a szállításokat.

Közben országszerte zajlanak az ellenőrzések a két lista - a termékek és a forgalmazók - összevetése alapján. "Még csak az ügy elején tartunk, hetekbe telik az adminisztrációs munka a raktárakban, és csak ezután semmisítik meg a termékeket" - mondta a főállatorvos, aki ugyanakkor hangsúlyozta: addig is biztosítják, hogy a lezárt raktárakból biztosan ne kerüljön ki semmi. Virsinger György szerint nem is lenne hova vinni, mert a sajtóvisszhangnak köszönhetően biztosan nem vásárolnának a cégtől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK