Gyurcsány: Disznóság az átcímkézés

2006.12.11. 15:25

A parlamentben is az átcímkézési botrány volt a téma a hétfői napirend előtti vitában. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint arcpirító disznóság, ami történt az ügyben, mert becsapták az embereket a romlott ételek forgalmazói. Szerinte a kormány sokat tett az élelmiszer-biztonságért az elmúlt évben, amikor összehangolták a különböző hivatalok munkáját. Semjén Zsolt (KDNP) szerint az átcsomagolt, romlott áru maga a szocialista párt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői napirend előtti, "Kié a felelősség?" című beszédében az átcímkézési botrányról beszélt. Azt mondta, ami itt történt, "arcpirító disznóság", mert akik romlott élelmiszert adtak el, becsapták, megtévesztették, megkárosították a fogyasztókat. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy az érintettek "3 forinttal több profitért" képesek ilyesmit tenni.

Utalt a másfél évvel ezelőtti paprikabotrányra, amikor ugyanez volt a probléma, az üzleti haszonszerzés volt akkor is a fontosabb, mint a tisztesség. Akkor "sok bába között elveszett a gyerek", mert sok élelmiszer-felügyelettel foglalkozó szerv volt. A paprikabotrány után azonban összehangolták az érintett hivatalok munkáját, és a bonyolult intézményrendszert egy felügyelet alá vonták, már egy helyen, az agrártárcánál van minden felügyelet.

Hamarosan a fogyasztóvédelem és az ÁNTSZ koordinációja is ide fog tartozni - jegyezte meg. Hozzátette azt is, hogy szerinte ami a kormányzat feladata volt az ügyben, azt rendben levőnek látja. Azt azonban nem szabad a politikusoknak megmondani, a rendőrség hogyan járjon el - utalt arra, hogy sokan várják, hogy lecsukjanak felelősöket. Beszéde végén feltette magának azt a kérdést: kié a felelősség, erre úgy válaszolt, mindannyiunké.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke egyetértett Gyurcsány megállapításaival, de azt kérte, ne engedje a kormányfő, hogy Magyarország Európa konyhamalaca legyen. Ahhoz, hogy ez ellen tenni lehessen, szerinte nem lenne szabad az ÁNTSZ és az élelmiszer-biztonsági hivatal jövő évi költségvetését csökkenteni, mert ez leépítésekkel jár majd. Azt is felvetette, szigorítani kellene a Btk.-t, hogy a rossz termékek forgalomba hozóit keményebben lehessen büntetni.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta a vitában: ami korábban csak egy-egy alkalommal fordult elő, most folyamatos. Ez pedig szerinte annak a felelőssége - utalt Gyurcsányra -, aki átalakította és ezzel tönkretette az államigazgatást, átpolitizálta a közigazgatást. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke pedig úgy vélte, a "politika sara is", ami történt. Szerinte ugyanis nem lehet elvárni, hogy az emberek betartsák a normákat, miközben a politika ezt nem teszi.

Kuncze Gábor (SZDSZ) megkérdőjelezte, hogy az ügyben lehetséges-e értelmes vitát folytatni. Szerinte az ellenzéki felszólalók beszédeiből - utalt Navracsicsra és Semjénre - az derült ki: "Az egyik oldalon szalmonellák ülnek, a másikoldalon egészséges emberek, akik képesek naponta többször is kirohanni a teremből." Szerinte azért buknak le többen, mert erősebb az ellenőrzés, de ez lehet azért is, mert sokan próbálnak a zavarosban halászni. Úgy vélte, egyszerű szabályokra és következetes ellenőrzés lenne szükség az ügyben.

Gyurcsány viszontválaszában azt mondta, amikor a kormány elkezdene fontos dolgokról beszélni, az ellenzék személyeskedő, bántó hangot üt meg. Lehet fontos nagy ügyekről felelősen beszélni és lehet olyan módon hozzászólni, ahogyan ezt önök teszik - közölte. Megjegyezte: szégyenteljes, hogy Semjén Zsolt a vitában azt kiabálta be, "az átcsomagolt, romlott áru maga a szocialista párt". Semjén erre úgy reagált: igazat mondott. Gyurcsány úgy folytatta: Ha azt gondolják az a jó munkamegosztás, hogy mi dolgozunk, önök sértegetnek minket, ám legyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK